Az FGSZ átmenetileg szünetelteti a földgázszállítást Ukrajna felé

Határozatlan időre megszakította az FGSZ Földgázszállító Zrt. az Ukrajna felé, a Testvériség vezetéktől független távvezetéken keresztül történő földgázszállítást csütörtökön délután, a szállítás szeptember 25-én 18 órától leállt - közölte a társaság.

A tájékoztatás szerint az elrendelt megszakítás oka, hogy a rendszerhasználók értesítése szerint a szeptember 26-i gáznaptól kezdődően jelentősen megnő a beszállítási igény.

Az ellátásbiztonság és a hálózati egyensúly fenntartása érdekében a beregdaróci csomópont kapcsolását át kell alakítani olyan módon, hogy a csomóponthoz kapcsolódó valamennyi távvezeték az ország belseje felé történő szállításra legyen alkalmas.

A 2013 márciusa óta az Ukrajnába irányuló szállításhoz rendelkezésre álló, éves szinten 6,1 milliárd köbméter - napi szinten 16,8 millió köbméter - mennyiségű földgáz kiszállítását lehetővé tévő kapacitást a mindenkori technikai és kereskedelmi feltételek függvényében, megszakítható módon, tehát nem garantáltan biztosította az FGSZ - olvasható a cég közleményében.