Az egészségügyi innovációs lehetőségekről tartottak információs napot Budapesten

A 2014 és 2020 közötti uniós programidőszakban 3,3 milliárd eurós támogatás áll rendelkezésre az egészségügyi innováció és annak eredményeihez történő hozzáférés javítására. Az Innovative Medicines Initiative (IMI2) megismertetésére információs napot szerveztek csütörtökön Budapesten.

A Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) és az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) szervezésében tartott konferencián elhangzott, hogy a másodszor meghirdetett program célja keretet biztosítani az európai egészségügyi ellátás és gyógyszerfejlesztés kihívásaira megoldást kereső projekteknek. Elvárás, hogy olyan új megoldások is szülessenek, amelyek nem kizárólag a gyógyszer fejlesztési folyamatát célozzák, hanem átfogó, személyre szabott terápiát nyújtanak a betegnek.

Spaller Endre, a NIH elnöke kiemelte: a cél és a hivatal szerepe, hogy minél szélesebb körben ismertesse meg az IMI2 új stratégiáját. Segíteni szándékoznak abban, hogy minden innovatív szereplő - beleértve az akadémiai kutatóhelyeket és a kis- és középvállalkozásokat - részt vegyen az innovatív eljárások kidolgozásában.

Kiemelte, az információs nap célja, hogy egymásra találjanak az e területen tevékenykedő cégek és kutatócsoportok, és az együttműködések révén lendületet adjanak az egészségügynek és a gyógyszeriparnak.

Maria Beatriz da Silva Lima, az IMI tudományos bizottságának elnöke elmondta: a program életre hívásának célja azt volt, hogy integrálja az akadémiai tudást a gyakorlati kutatásokkal a gyógyszerkutatásokban és -fejlesztésekben, illetve az innováció területén növeljék a K+F ráfordítás mértékét. Hozzátette: az IMI a legnagyobb kutatási konzorcium a világon.

Beszámolt arról is, hogy az IMI1 2007 és 2013 között zajlott, kétmilliárd euró értékben. Akkor 46 projektben 714 akadémiai kutatószervezet több mint hatezer kutatója vett részt, és a projektek legalább felében közreműködő volt valamelyik uniós tagország gyógyszerügyi szabályozó hatósága is. A projektek több mint 60 százalékában betegek is aktív szerepet kaptak, 23 betegszervezet pedig jogi partnerként vett részt a közös munkában.

Az előző uniós ciklusban a kiemelt területek között szerepelt a vakcinakutatás, a diabétesz, az autoimmun és a neurodegenerációs betegségek kutatása, gyógyítása. Jakab Zoltán, az AIPM elnöke úgy véli, Magyarországnak vezető szerepe lehet az IMI-projektekben.

Az IMI2 2014-től 2020-ig terjedő időszakának 3,3 milliárd eurós alapját felerészben a gyógyszeripar, felerészben az Európai Bizottság biztosítja.