Világelső a német posta: drónos csomagkézbesítés

A német posta már 2013 végén elvégezte az első drónkísérleteket a Rajna fölött, a Paketkopter az akkor használt eszköz továbbfejlesztett, kifejezetten az Északi-tenger partvidékének viszonyaihoz igazított változata.

A világon elsőként a német posta kezdi meg a hétköznapok gyakorlatában a pilóta nélküli repülőgépek, az úgynevezett drónok általi csomagkézbesítést.

A posta csomagküldő szolgálata, a DHL egy alsó-szászországi kikötőváros, Norden és egy közeli kis északi-tengeri sziget, Juist patikája között, gyógyszerek szállítására helyezi üzembe menetrendszerűen, de azért egyelőre kísérleti jelleggel az első, robotpilótával működő csomagszállító repülő eszközt.

Ha az időjárás engedi, már pénteken felszáll első valódi küldeményével a DHL Paketkopter 2.0 elnevezésű repülő szerkezet, amely külsőleg egy helikopterre emlékeztet. Az 1,2 kilogramm hasznos teher szállítására alkalmas drón délutánonként repül, a szélviszonyoktól függően akár másodpercenként 18 métert is elérő sebességgel, és mintegy 50 méteres magasságban várhatóan fél óra alatt teszi meg a 12 kilométeres távot Nordenből a 17 kilométer hosszú és 500 méter széles, alig 1800 lakosú szigetre.

A világon elsőként kezdi meg rendszeres, menetrend szerinti járatát egy nem katonai rendeltetésű, hanem kereskedelmi célú pilóta nélküli repülőgép - közölte a dpa német hírügynökséggel a posta elnöke, Jürgen Gerdes.

Bár a drón teljesen önjáró, egy mobil földi állomás figyelemmel kíséri a repülés minden egyes szakaszát, hogy vészhelyzet esetén be tudjon avatkozni. A drónos kézbesítéshez rendelkezésre áll minden szükséges repülési engedély, ennek ellenére a kezdeti szakaszban még minden egyes felszállást bejelentenek a légügyi hatóságnak.

Ha beválik, a német posta a ritkán lakott vagy nehezen megközelíthető térségekben is bevezetheti a drónos csomagszállítást.

A drón hétköznapokban való alkalmazásával a német posta megelőz olyan óriáscégeket, mint a már kísérletező Amazon és a Google vagy a hasonló terveket még csak szövögető Facebook.