Újra látható a Rembrandt-festmény Prágában

A restaurátorok kezei között eltöltött egy év után újra kiállították a csehországi közgyűjtemények egyetlen Rembrandt-festményét a prágai Nemzeti Galériához tartozó Sternberg-palotában.

Az intézmény gyűjteményében emellett nagyjából 70 Rembrandt-grafika sorakozik. A helyreállított festményt olyan alkotások kíséretében vehetik szemügyre a látogatók, amelyeket kortárs művészek készítettek a holland festő alkotására reflektálva az After Rembrandt (Rembrandt nyomán) elnevezésű projekt keretében.

A Tudós a dolgozószobájában című alkotást - Rembrandt (1606-1669) egy másik, turbános férfit ábrázoló művével együtt - két évvel ezelőtt állították ki Prágában a 17. századi holland festészetnek szentelt tárlaton.

A restaurációt megelőzően a vászonra készült olajfestményt speciális infravörös szkennerrel vizsgálták meg. A helyreállítás során a szakemberek kétrétegnyi fedőfestéket fedeztek fel: az alsó barnás-vöröses réteget egy szürke borította, amelyre a portré készült. A munkálatok során a restaurátorok eltávolították a felső lakkréteget és megőrizték az alsó réteget, amely az alkotás korának nyomait őrzi.

A festménnyel kapcsolatos új ismereteket a Rembrandt Database elnevezésű internetes kutatóprojekt keretében tárolják.