Újabb támadás a donyecki repülőtér ellen

Újabb támadást indítottak a kelet-ukrajnai Donyeckben a város repülőtérét ostromló szakadárok, a városvezetés keddi közlése szerint az előző esti harcok következtében több gázvezeték megsérült a reptér közelében.

A TSZN televízió kedden arról számolt be, hogy a szakadárok a szeptember elején kötött tűzszünet ellenére több napja szakadatlanul lövik harckocsikkal és gránátvetőkkel a donyecki nemzetközi repülőteret. A légikikötőt védő ukrán katonák hétfőn tüzérségi fegyverekkel verték vissza a szeparatisták újabb rohamát.

A híradás szerint a szakadárok nagy tűzerejű, 2SZ4 Tyulpan (Tulipán) típusú önjáró aknavetővel lőtték a védők állásait. A fegyver 240 milliméteres aknagránátjai mintegy 32 kilogramm trotil robbanóerejével rendelkeznek, és becsapódásuk helyén tíz méter átmérőjű bombatölcséreket ütnek.

Közben Dmitro Timcsuk, a kijevi katonapolitikai kutatóintézet vezetője kedden arról számolt be, hogy előző nap Mariupol közelében az ukrán tüzérség megállított egy észak felől közeledő, orosz katonákat szállító járműoszlopot, még mielőtt az elérte volna az Azovi-tenger partján fekvő kulcsfontosságú kikötővárost. A szakértő beszámolója szerint az orosz katonák ezt követően szakadároknak öltözve kis, 10-20 fős csoportokban hajtottak végre rajtaütéseket az ukrán erők állásai ellen.

Timcsuk hozzátette, hogy az eltelt egy napban katonai szállítmányok mozgását is észlelték. Ezek közül kiemelte, hogy Donyeckbe hat teherautóból álló konvoj érkezett. Három oszlopnyi teherautó és páncélozott jármű pedig az izvarinei határátkelőn át Oroszországba távozott Ukrajnából. Értesülései szerint noha Oroszország elkezdett bizonyos haditechnikai eszközöket kivonni Ukrajnából, a nehézfegyverei továbbra is az országban vannak. Moszkva hivatalosan tagadja, hogy fegyverekkel látná el a kelet-ukrajnai szakadárokat.

A szakértő adatai alapján az elmúlt 24 óra alatt több tucatnyi szeparatista támadás érte a "terrorellenes" erőket a kelet-ukrajnai hadművelet övezetében. A tűzszünet ellenére "orosz és szakadár egységek" lőfegyverekkel gránátvetőkkel és tüzérségi fegyverekkel lőtték Luhanszk megyében a megyeközpont és Scsasztya település környékét, továbbá a donyecki repülőteret, a megyeközponttól északkeletre található Debalcevét, valamint több Donyeckhez közeli települést.

A szeparatisták önhatalmúlag kikiáltott "donyecki népköztársaságának" parancsnoksága egy keddi közleményében ugyanakkor azt állította, hogy fegyvereseik, a hét végén kötött minszki megállapodásnak megfelelően hátravonták tüzérségüket a kijelölt fegyvermentes övezetből.

Múlt pénteken a fehérorosz fővárosban Kijev, Moszkva és a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok képviselői abban állapodtak meg, hogy egy 30 kilométer szélességű elválasztó övezetet hoznak létre, oly módon, hogy a kijelölt vonaltól mindkét fél 15-15 kilométerre vonja vissza nehézfegyverzetét.

A Kommerszant című orosz napilap térképet közölt arról, hol kell húzódnia a harcoló feleket elválasztó, nehézfegyverektől mentes övezetnek a minszki egyezség szerint. A két megyeközpontot, Donyecket és Luhanszkot is magába foglaló övezet a lap értesülései alapján a Luhanszktól keletre eső orosz-ukrán határ egy 30 kilométeres szakaszától indul és Luhanszkon áthaladva nyugat felé tart Pervomajszk városáig, ahonnan dél felé kanyarodik - Debalcevén és Horlivkán át -, majd Donyecktől déli irányba egészen az Azovi-tenger partjáig tart, ahol a sáv két széle keleten az orosz és szakadár csapatok által megszállt Novoazovszknál, illetve a még kijevi ellenőrzés alatt lévő Mariupol városánál van.

A legutóbbi minszki találkozón a fogolycserék folytatásában is megállapodtak. Az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) vizsgálati főosztályának vezetője egy tv-nyilatkozatában kedden azt mondta, hogy jelenleg mintegy 700 ukrán katona van még a szakadárok fogságában. Hozzátette, hogy ezen kívül az SZBU-hoz már 1700 bejelentés érkezett civilektől, akik a harcok övezetében eltűnt hozzátartozóikat keresik. Kijevi források szerint várhatóan szerdán kerülhet sor újabb fogolycserére a szemben álló felek között.

Hétfőn az RNBO, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács azt közölte, hogy - katonákat és civileket is beleértve - eddig mintegy 1200-an szabadultak ki a szeparatisták fogságából.