Tizenegy év után jogerős ítélet született

Tizenegy évvel azután született jogerős ítélet a Baumag-ügyben, hogy nyomozás indult a kiemelkedően magas kamatot ígérő, ám végül a befektetések nagy részét eltüntető szövetkezet ellen. A cég egykori vezetője meg sem jelent az ítélethirdetésen, amelyen fenntartották a rá kirótt 10 éves börtönbüntetést. A károsultak azonban ettől még nem jutnak a pénzükhöz, egyenként kell pert indítaniuk a szövetkezet egykori vezetői ellen.

Üres maradt a vádlottak padja a Baumag-ügy perorvoslati eljárásának ítélethirdetésén. A vádlottak - élve törvény adta jogukkal - nem vettek részt a tárgyaláson. A Kúria azonban nélkülük is meghozta a végső döntést, és helybenhagyta a Fővárosi Ítélőtábla tavaly novemberi ítéletét. A Baumag szövetkezet egykori elnökének 10, két vádlott-társának 6, illetve 5 éves börtönbüntetése, valamint további nyolc vádlott 900 ezer és négy és fél millió forint közötti pénzbüntetése így véglegessé vált.

A Kúria szerint a Baumag vezetői olyan csalássorozatot terveltek ki és hajtottak végre, ami súlyos társadalmi következményekkel járt. "A Baumag Szövetkezet hiába működött látszólag sikeresen, a bukás elkerülhetetlen volt. Az idő előrehaladtával és a további befektetők pénzének megszerzésével a következményeket csak súlyosította. Arányait tekintve emberek ezreit érintette és súlyos társadalmi következményekkel járt" – mondta Molnár Gábor, a Kúria tanácselnöke.

 

A Baumag Szövetkezet vezetői 1995 és 2003 között a piaci kamatot jelentősen meghaladó hozamot ígérve gyűjtöttek betéteket. Nyolc év alatt 158 milliárd forintot mozgattak meg. Eleinte rendben kifizették az ígért kamatot, a szövetkezet azonban később fizetésképtelenné vált. Az időközben felszámolt Baumag-cégcsoport 13 ezer kisbefektetőnek maradt adósa, kamatokkal együtt 40 milliárd forinttal.

A nyomozás 11 éve indult, a Fővárosi Főügyészség 2006-ban emelt vádat a Baumag vezetői ellen. Az első tárgyalás, feszült hangulatban, 2007 januárjában volt. A Kúria hétfői ítélete hétéves eljárás végére tett pontot, most vált véglegessé az is, hogy a károsultak már csak egyenként indíthatnak pert a szövetkezet egykori vezetői ellen, hogy visszakapjanak valamit a befektetett pénzükből.