Szigorítja adózási szabályait az Egyesült Államok

Szigorítja adózási szabályait az Egyesült Államok, az amerikai cégek ezentúl nehezebben tudják csak székhelyüket alacsonyabb adókulcsú országokba áthelyezni, megkerülve a hazai magas adókat és így csökkentve az állami bevételeket.

Az amerikai pénzügyminisztériumnak a Wall Street Journal keddi számában megjelent hétfői bejelentése szerint az utóbbi években elsősorban a gyógyszeripari vállalatok körében népszerű költségcsökkentési megoldás a korábbinál sokkal kevésbé lesz kifizetődő.

A szigorított szabályokat már hétfőtől alkalmazni kell. Az év végéig mintegy 30 nagyobb vállalatfelvásárlás és fúzió várható, és az államkincstár azt reméli, hogy a vállalatok újraszámolják az ezzel járó költségeket és meggondolják magukat.

Az egyesült államokbeli vállalatok több technikát is alkalmaznak hazai adózási kötelezettségük minimalizálására. Az egyik ilyen megoldás szerint a profitot nem hozzák haza, hogy ne kelljen adózni utána. Így ugyan felhasználni sem tudják azt, de a külföldi leányvállalat a profitból kölcsönt tud nyújtani a külföldi anyavállalatnak, az amerikai cég kihagyásával. A most hozott új szabályok ezt megakadályozzák.

Barack Obama elnök közleményben hazafiatlanságnak nevezte amerikai vállalatok külföldre települését, hozzátéve: mindent megtesznek annak érdekében, hogy megvédjék az amerikai emberek által mostanáig hozott erőfeszítéseket a gazdaság talpra állítására.