Rendőrgázolás: fegyházbüntetés kiszabását kérte az ügyész az osztrák férfira

Fegyházbüntetés kiszabását kérte az ügyészség a Szegedi Törvényszéken kedden arra az osztrák férfira, aki a vád szerint 2012. október 11-én Apátfalván Hummer terepjárójával szándékosan halára gázolta Kenéz Imre motoros rendőrt.

Az ügyészség a 36 esztendős férfit hivatalos személy ellen elkövetett emberölés, intézkedést végrehajtó rendőr sérelmére, felfegyverkezve, folytatólagosan elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak és közúti veszélyeztetés bűntettével vádolja.

Nagy Csaba ügyész perbeszédében azt mondta, hogy a vádlott hidegvérrel, szándékosan ölte meg a vele szemben intézkedő rendőrjárőrt.

A vádhatóság szerint a vádlott Hummer terepjárójával három másik járművel konvojban a 43-as úton a nagylaki átkelő felől Makó irányába tartott, és megpróbált leszorítani az útról egy traffipaxos rendőrautót. A rendőr segítséget kért két motoros rendőrjárőrtől, ők igyekeztek megállítani a Hummert. A vádlott az egyik megkülönböztető jelzést használó motorost is megkísérelte leszorítani, neki is ütközött terepjárójával a rendőr járművének.

A rendőrjárőr célzott lövéseket adott le a terepjáró kerekeire. A járőr társa, Kenéz Imre Apátfalva belterületén - hogy megállásra bírja a férfit - motorkerékpárjával keresztbe állt a terepjáró előtt. A vádlott előbb megállt, majd egy hirtelen gázadással fellökte az előtte álló motorkerékpárt, a jármű mögött álló Kenéz Imre megpróbált menekülni, de a férfi elgázolta a járőrt, akinek esélye sem volt a menekülésre. A rendőr olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kórházba szállítás közben meghalt.

A vádlottat az áldozat járőrtársa próbálta megfékezni, a férfi azonban késsel támadt rá, majd igyekezett megszerezni a sérült rendőr fegyverét is. A vádlottat végül - csaknem negyedóra alatt - egy civil közreműködésével sikerült legyűrni, a rendőr többször is használta fegyverét, ennek következtében a férfi súlyosan megsérült.

Joó Attila tanácsvezető bíró az iratismertetés során közölte, hogy a vádlott autójában egy táskában - a kábítószer-kereső kutya jelzése szerint - korábban drog lehetett, a szakértői vélemény szerint a férfi vérében azonban csak az ellátása során kapott gyógyszerekből származó ópiátmaradványokat találtak.

A vádlott az európai bűnügyi nyilvántartás szerint 1993 novembere és 2010 márciusa között Ausztriában és Németországban tizenötször volt büntetve erőszakos és vagyon elleni bűncselekmények, valamint hivatalos személy elleni erőszak miatt. Egy ausztriai bűncselekmény miatt az eset idején is feltételesen volt szabadlábon.

A súlyosabb vádpontokban felmentést indítványozott az ügyvéd

A súlyosabb vádpontokban ügyfele felmentését indítványozta az ügyvéd a Szegedi Törvényszéken a 2012. október 11-ei apátfalvi rendőrgázolás ügyében indult perben kedden.

Buza János ügyvéd azt kérte a bíróságtól, hogy védencét bűncselekmény hiányában mentse fel az emberölés és a hivatalos személy elleni erőszak vádja alól. Álláspontja szerint a férfi felelősségét közúti baleset gondatlan okozásában és közúti veszélyeztetésben állapíthatja meg a törvényszék. A védő közölte, börtönbüntetés kiszabását tartja indokoltnak ügyfelével szemben.

Buza János úgy fogalmazott, szó sem lehet szándékos emberölésről, a rendőr halála a balszerencsén és a véletlenek összjátékán múlott, a vádlott nem láthatta előre azt a tragikus folyamatot, amelynek következtében a járőr életét vesztette.

Az ügyvéd perbeszédében bírálta a nyomozást végző ügyészséget. ,,Az egész eljárás arról szólt, hogy kíméletlen gyilkosnak, bedrogozott ámokfutónak állítsák be a vádlottat" - mondta.

Buza János kifejtette, az a szerencse, hogy a történtekről felvételek készültek, így az eset szinte minden mozzanata pontosan rekonstruálható. Álláspontja szerint a rendőrök erőszakosan és támadóan léptek föl, indokolatlanul használták lakott területen belül a fegyverüket. Az ügyvéd hangsúlyozta, a vádlott azt vallotta, a gázolás előtt az egyik rendőr gázsprayvel lefújta, ez elvakította és így ütötte el a rendőrt, a nyomozóhatóság pedig ezt nem tudta cáfolni.

A perben csütörtökön hirdet ítéletet a törvényszék.