Oliver Stone védelmébe vette Putyint

Oliver Stone háromszoros Oscar-díjas amerikai filmrendező az ukrán válsággal kapcsolatban védelmébe vette Vlagyimir Putyin orosz elnököt, aki szavai szerint "nem hagyta magára a Krímet".

"Sok amerikai nem érti Putyint (...), aki Oroszország kulcsfontosságú geopolitikai érdekeit védelmezi" az Ukrajnával szembeni konfliktusban - jelentette ki Stone a Rosszijszkaja Gazeta című orosz kormánylapban kedden megjelent interjúban.

A NATO azért "udvarol" Ukrajnának, hogy megfossza Oroszországot a Krím félszigeti Szevasztopolban állomásozó Fekete-tengeri Flottájától - vélekedett az amerikai rendező, utalva a félsziget Oroszországhoz csatolására, amely egy vitatott népszavazás nyomán zajlott le. Hangsúlyozta, hogy Moszkva a flotta elvesztését nem engedheti meg.

"Értem, hogy miért nem engedheti el Putyin a Krímet" - magyarázta Stone, aki filmjeiben gyakran dolgozott fel politikai témákat, például a Kennedy-gyilkosságot vagy a Watergate-botrányt.

A rendező szerint az ukrán válság a NATO stratégiájának következménye, amely igyekszik közeledni az orosz határokhoz, semmibe véve azokat a garanciákat, amelyeket Washington Mihail Gorbacsov szovjet elnöknek a Szovjetunió 1991-es összeomlása előtt adott.

Stone, aki 2012-ben tízrészes dokumentumfilmet forgatott Amerika elhallgatott történelme címmel az amerikai történelem sötét fejezeteiről, nem a hivatalos történettudomány szempontjából, jelenleg Ukrajna tűzben címmel forgat ukránokkal közös dokumentumfilmet, amelyhez szeretne interjút készíteni Putyinnal.

A világhírű rendező, aki következő filmjét Edward Snowdennek, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgatási programját leleplező informatikusnak szenteli, dicsérte Moszkvát, amiért menedéket nyújtott az NSA volt munkatársának, és kijelentette, hogy "Oroszország alternatívát képez az Egyesült Államok ellenőrzése alatt álló világgal szemben".

Az Amerikát rendszeresen bíráló rendező korábban nyilvánosan védelmébe vette a diplomáciai iratok százezreit kiszivárogtató, WikiLeaks-alapító Julian Assange-ot, továbbá a baloldali Hugo Chávez néhai venezuelai elnököt és Fidel Castro volt kubai államfőt.

Július végén Stone azzal vádolta meg az amerikai hatóságokat, hogy önkényesen Oroszországot tették felelőssé a malajziai légitársaság utasszállító repülőgépének Kelet-Ukrajna felett bekövetkezett katasztrófájáért, és hogy ezt az álláspontjukat mindenféle bizonyíték nélkül rá akarják erőltetni az amerikaiakra.