Oettinger ellenzi a szankciókat a gázszférában

Ellenzi a szankciók bevezetését a gázszférában Günther Oettinger, az unó energiaügyi biztosa, aki erről kedden Kijevben az Energia Közösség miniszteri tanácsának az ukrán fővárosban tartott ülésén beszélt.

"A rendszeres és biztonságos gázellátás nem válhat politikai eszközzé" - szögezte le Oettinger.

Közölte, az Európai Bizottság javaslatot készített Moszkvának az orosz-ukrán gázvita átmeneti rendezésére. A javaslat tartalmát nem ismertette, csak annyit mondott, hogy megvitatják az érintett felekkel.

Az Európai Bizottság hétfőn jelentette be, hogy szeptember 26-án Berlinben tárgyalnak az Európai Unió, Oroszország és Ukrajna magas rangú képviselői az orosz földgáz ukrajnai szállításával és az energetikai biztonsággal összefüggő kérdésekről.

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök a tanácskozáson hangsúlyozta, hogy Ukrajna teljesíti a gáztranzittal kapcsolatos kötelezettségeit Európa felé. Arra kérte országa nyugati partnereit, hogy a gázszállításokat végző ukrán vállalatokkal alakítsanak ki közvetlen kapcsolatokat.

Kijev június elején már kezdeményezte európai partnereinél, hogy a földgázt Oroszországtól az orosz-ukrán határnál történő átvétellel vásárolják meg. Most a szerződésekben Moszkva Ukrajna európai határáig vállalja a szállítást. A változás után viszont Kijev az európai országokkal szerződhetne a gázszállításról és a tranzit díjáról.

Jacenyuk meggyőződését fejezte ki, hogy Ukrajna és az Európai Unió tagországai találnak olyan kölcsönösen elfogadható megoldást az energiapiac újraszabályozásában, amely energetikai függetlenséget biztosít számukra.

"Átlátható piaci szabályokra van szükségünk ahhoz, hogy senki se használhassa velünk szemben fegyverként a gázellátás biztonságát" - hangoztatta a kormányfő, utalva Moszkvának az Ukrajnába irányuló gázszállítások leállítására vonatkozó fenyegetéseire.