Obama további támadásokat ígér

Az Iszlám Állam ellen összeállt nemzetközi koalíció erejét méltatta Barack Obama amerikai elnök kedden, azt ígérve, hogy Washington "meg fogja tenni, amit meg kell" a terroristák elpusztításáért.

"Ismét nyilvánvalóvá tettük bárki számára, aki Amerika ellen szervezkedne és kárt akarna tenni amerikaiakban, hogy nem tűrjük meg, hogy biztonságos menedékre leljenek a népünket fenyegető terroristák" - nyilatkozott Obama az elnöki gép fedélzetén néhány órával azután, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei megkezdték az IÁ állásai elleni légicsapásokat Szíria területén.

Mindazonáltal leszögezte azt is, hogy az IÁ ellen már több mint 40 ország lépett szövetségre Washingtonnal, és "e koalíció ereje egyértelművé teszi a világ számára, hogy ez nem csupán Amerika harca". Az IÁ elleni harc "időbe fog telni, és állnak előttünk kihívások", de "meg fogjuk tenni, amit meg kell e terrorcsoport legyőzéséhez" - tette hozzá.

"Amerika büszke arra, hogy ezekkel az országokkal vállvetve léphet fel közös biztonságunk érdekében" - fogalmazott az elnök.
Az elnök elmondta, hogy az IÁ mellett az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet egy olyan szíriai sejtjét is bombázták az amerikai gépek, amely Washington értesülései szerint közel járt ahhoz, hogy európai és amerikai célpontok ellen kövessen el terrorcselekményeket.

Az eddig viszonylag ismeretlen, Horaszán-csoport nevű sejt a Pentagon szerint a szervezet afganisztáni és pakisztáni veteránjaiból áll, akiknek feladatuk nem a szíriai rezsim elleni küzdelem, hanem különböző nyugati célpontok elpusztítása. Azt sem Obama, sem a Pentagon nem árulta el, hogy milyen célpontok ellen tervezett támadásokat a Horaszán-csoport, illetve hogy az amerikai támadás mekkora veszteségeket okozott a szervezetnek. Egyes források szerint a tavaly alakult és az al-Kaida hivatalos szíriai szárnya, az an-Nuszra Fronthoz köthető csoport 50 tagjával végeztek az amerikai csapások.

Obama ugyanakkor külön kiemelte a közel-keleti államok támogatását, amelyek közül öt - Szaúd-Arábia, Katar, Jordánia, Bahrein és az Egyesült Arab Emírsége - részt vett az Iszlám Állam ellen közép-európai idő szerint keddre virradóra Szíria területén megindított, amerikai vezetésű légicsapásokban a Pentagon szerint.

Azt is hozzátette, hogy az ENSZ-ben találkozni fog az IÁ elleni koalícióban részt vevő államok vezetőivel, mindenekelőtt Haider el-Abádi iraki miniszterelnökkel.

Az amerikai elnök a kongresszushoz intézett keddi levelében azt írta, még nem tudja, hogy mennyi ideig fognak tartani a szélsőségesek elleni amerikai támadások Irakban és Szíriában. "Lehetetlen megmondani ezen mozgósítás és műveletek időtartamát. Szükség esetén további hasonló lépéseket fogok elrendelni, amennyiben ezt az amerikai állampolgárok biztonsága és az IÁ jelentette veszéllyel szembenálló érdekeink megkívánják" - idézte az elnöki levelet a Reuters brit hírügynökség.