Megerősítik a menekültügyi területet

Októberben megnövelik a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnál a menekültügyi szakterületen dolgozók létszámát, és létrehoznak egy háromszáz személyes ideiglenes befogadó intézményt. Az erről szóló kormányhatározat a Magyar Közlöny legfrissebb, kedden megjelent számában jelent meg.

E szerint a menekültügyi eljáráshoz kapcsolódó többletfeladatokhoz szükséges források biztosítására 241,3 millió forint egyszeri átcsoportosítását rendelte el a kormány.

A menekültügyi eljáráshoz kapcsolódó többletfeladatok finanszírozásáról szóló kormányhatározat rögzíti: a Magyarországon nemzetközi védelemért folyamodók, illetve nemzetközi védelemben részesítettek eljárásainak gyors és hatékony lefolytatása végett - a megváltozott körülményekre tekintettel - az európai normáknak megfelelő ügyintézéshez biztosítani kell a szükséges személyi feltételeket.

Ezért a BÁH létszámában a menekültügyi szakterületen keletkező feladatok ellátásához október 15-étől hatvan új állandó státust hoznak létre. A kormány egyúttal felhívja a nemzetgazdasági minisztert, hogy gondoskodjon a meghatározott létszámbővítéshez szükséges működési költségek fedezetének 2015-től szóló tartós biztosításához szükséges intézkedések megtételéről.

Ugyancsak október 15-étől a menedékkérők elhelyezésének biztosítására egy háromszáz ember fogadására alkalmas ideiglenes befogadó intézmény kezdi meg működését - olvasható a határozatban.