Cameron: "a királynő nagyon boldog volt"

A brit uralkodó "nagyon boldogan" fogadta a hírt, hogy a skót függetlenségi népszavazáson az elszakadást ellenzők győztek - ezt David Cameron brit miniszterelnök fedte fel akaratlanul a nyilvánosság előtt.

Cameron, aki New Yorkban tartózkodik, Michael Bloomberg volt New York-i polgármesterrel beszélgetett egy keddi rendezvényen, nem számítva arra, hogy szavai eljutnak a helyszínen tartózkodó forgatóstábok mikrofonjaiba is.

A brit kormányfő a BBC által bejátszott felvételen jól hallhatóan kijelenti Bloombergnek, hogy amikor a hírrel felhívta II. Erzsébet királynőt, az uralkodó "szinte dorombolt örömében" a telefonban. "Soha nem hallottam még senkit ennyire boldognak" - tette hozzá.

Cameron kijelentései a brit protokolláris előírások súlyos megsértését jelentik.

Nagy-Britanniában törvényerejű szokásjog ugyanis, hogy a királynő és mindenkori miniszterelnöke beszélgetéseinek részleteit soha egyik fél sem tárja a nyilvánosság elé, még véletlenül sem, ahogy most Cameron tette.

A brit kormányfő Bloombergnek - a BBC által elkapott beszélgetésfoszlányok szerint - igen kritikus megjegyzésekkel illette a közvélemény-kutatókat is, amiért azok a skóciai népszavazási kampány utolsó napjaiban rendkívül szoros versenyt jeleztek, sőt egyikük egy időre a függetlenségpártiak előnyét is kimutatta.

"Végül nem volt ennyire szoros (az eredmény) (...), de beperelem (a közvélemény-kutatókat) a gyomorfekélyemért, amit miattuk kaptam (...) voltak nagyon idegesítő pillanatok" - mondta a brit kormányfő Michael Bloombergnek.

A királynővel folytatott beszélgetésről Cameron által mondottakat az udvar a részletek kedd esti nyilvánosságra kerülése után nem kommentálta.

A királyi család minden belpolitikai kérdésben hivatalosan szigorúan semleges álláspontot foglal el, ám a skót népszavazás ügyében nem ez volt az első olyan kiszivárgott részlet, amely arra utalt, hogy a királynő a brit unió fenntartását pártolta.

A népszavazás előtt megjelent egybehangzó brit sajtóértesülések szerint a brit kormányfővel folytatott magánbeszélgetésein az uralkodó egyértelműen hangot adott ennek az álláspontjának. A brit lapok udvari forrásai szerint a királynőt rendkívüli módon aggasztotta a skót függetlenségpártiak lendületes előretörése a referendum előtti hetekben.

Ezeket a sajtóbeszámolókat a Buckingham-palota - az első számú londoni királyi rezidencia - annak idején szinte példátlanul indulatos hangvételű közleményben utasította vissza, "kategorikusan tévesnek" minősítve a lapértesüléseket. A közleményt ismertető udvari szóvivő szerint a brit demokrácia egyik alapelve, hogy az uralkodó pártatlan álláspontot foglal el alkotmányos kérdésekben, és II. Erzsébet királynő ehhez tartotta is magát uralkodásának eddigi 62 esztendejében.

A királynő "a politika felett áll" - hangsúlyozta a szóvivő.