Az MSZP a legfőbb ügyészt is meghallgatná az igazságügyi bizottságban

Bárándy Gergely arra kíván választ kapni: miért néhány nappal az önkormányzati választás előtt tervezik meggyanúsítani frakciótársát, Hiszékeny Dezsőt.

Nyílt levélben fordult az Országgyűlés igazságügyi bizottságának elnökéhez a testület egyik szocialista tagja, kezdeményezve a legfőbb ügyész meghallgatását.

A Rubovszky Györgyhöz (KDNP) címzett levélben - amelyet az MSZP az MTI-hez is eljuttatott kedden - Bárándy Gergely azt írta: nincs pártja ellenére Székely László, az alapvető jogok biztosának meghallgatása a VIII. kerületi tűcsereprogram ügyében, feltéve, hogy a bizottsági elnöki kezdeményezés ugyanarra a napra a legfőbb ügyész meghallgatását is indítványozza.

A szocialista politikus azzal indokolt: "ha már az előre egyeztetett időpontoknál tartunk, az igazságügyi bizottság előtt szeretnénk választ kapni arra, hogy mi a büntetőeljárási indoka annak, hogy Hiszékeny Dezsőt véletlenül éppen néhány nappal az önkormányzati választás előtt tervezik meggyanúsítani, ahogy arra is, hogy négy éve miért éppen 4 nappal az önkormányzati választás előtt kézbesítette az ügyészség az idézést az azóta jogerősen felmentett Molnár Gyulának".

Székely László meghallgatását azután kezdeményezte a bizottság elnöke, hogy a Magyar Nemzet arról írt: az ombudsmani hivatal együttműködött egyik jelentése nyilvánosságra hozásának időzítésével kapcsolatban a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) civil szervezettel.

Bárándy Gergely szerint "a putyini autokrácia szellemében irányított kormány megint példát akar statuálni egy független állami szerv vezetőjével, aki neki nem tetsző döntéseket hoz".

A Magyar Nemzet múlt szerdán írt arról, hogy két héten belül gyanúsítottként hallgathatják ki Hiszékeny Dezső MSZP-s országgyűlési képviselőt, akinek mentelmi jogát a múlt héten függesztette fel a parlament.