Állítólag több mint száz szélsőségest öltek meg a szíriai légicsapásokban

Legkevesebb 120 dzsihadistával végeztek, háromszázat pedig megsebesítettek az Egyesült Államok és a vele szövetséges országok által kedden megkezdett légicsapások Szíria északi és keleti területein - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet.

Az OSDH arról számolt be, hogy a halálos áldozatok közül hetvenen az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges szunnita szervezethez, további ötvenen az al-Kaida nemzetközi terrorcsoporthoz tartoztak. Az amerikai légierő megsebesítette az IÁ további háromszáz fegyveresét. Közülük száz súlyos sebesültet Irakba szállítottak.

A civil szervezet által közölt adatokat egyelőre nem erősítették meg hivatalos források.

Helyi idő szerint hétfő este az amerikai védelmi minisztérium közölte, hogy az Egyesült Államok és a vele szövetséges országok megkezdték az IÁ állásai elleni légicsapásokat Szíria területén.

Barack Obama szeptember 11-én jelentette be, hogy egy nemzetközi koalíció élére állva Szíriára is kiterjeszti az IÁ elleni légicsapásokat, újabb katonákat vezényel Irakba, és harcképes erőt kíván kovácsolni a szíriai mérsékelt felkelőkből, amihez felhatalmazást és pénzt kért a kongresszustól.

Bahrein és az Öböl menti Együttműködési Tanács (CCG) több más tagja kedden megerősítette, hogy ők is bevetették légierejüket a "terroristák" rejtekhelyei ellen.

Irán hevesen bírálta a szíriai hadműveletet. "A terrorizmus elleni harc nem lehet ürügy egy ország területi egységének megsértésére" - mondta kedden Amir Abdullahian külügyminiszter-helyettes. Hozzátette, az amerikaiak nem küzdhetik le a terrorizmust "hollywoodi filmekből ismert akciókkal".

A Demokratikus Unió Párt (PYD) nevű, vezető kurd politikai csoport üdvözölte az Egyesült Államok vezette koalíció légicsapásait Szíriában. Szaleh Muszlim, a PYD vezetője hozzátette, bíznak abban, hogy együttműködhetnek az IÁ elleni akciókban.
Szíriai felkelőcsoportok megosztottak az akció várható kimenetelének megítélésében. Miközben a fő ellenzéki koalíció üdvözölte a légicsapásokat, több másik fegyveres egység parancsnoka úgy nyilatkozott, hogy az IÁ elleni hadművelet visszaüthet, és kedvező helyzetbe hozhatja a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű csapatokat.