Terrorizmusért halál- és börtönbüntetésre ítéltek húsz férfit Szaúd-Arábiában

Terrorizmus vádjával halálbüntetéssel, illetve szabadságvesztéssel sújtott húsz férfit a szaúd-arábiai fővárosi büntetőbíróság - számolt be hétfőn az ítéletről az Al-Rijád című helyi napilap.

A rijádi testület újság által idézett közleménye szerint az elítéltek olyan csoporthoz tartoznak, amelynek már összesen 94 tagja ellen emeltek vádat.

A bíróság ezúttal négy férfira halálbüntetést, 16 társukra pedig kettőtől huszonhárom évig terjedő börtönbüntetést szabott ki szélsőséges ideológia terjesztése, államellenes összeesküvés előkészítése, fegyverhasználat, rendőrök és külföldiek meggyilkolásának elrendelése, valamint az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel kapcsolatban álló egyik csoporthoz való csatlakozás miatt. Ezenkívül bűnösnek mondta ki őket a bíróság, amiért kapcsolatot tartottak fenn az al-Kaida vezetőivel, illegálisan fegyvert viseltek, illetve öt tonna alumínium-nitrátot vásároltak azzal a céllal, hogy robbanószert gyártsanak és támadást hajtsanak végre kőolaj-finomító létesítmények ellen.

A döntést első fokon hozták meg, 30 napon belül lehet fellebbezni ellene.

A múlt szerdán ugyanez a fővárosi bíróság 14 embert ítélt börtönre belföldi és külföldi terrortámadások kitervelése miatt. Az arab királyság legfelső vallási tanácsa még aznap kiadott közleményében az iszlám jogrend, a saria értelmében "égbekiáltó bűnnek" nevezte a terrorizmust, amelynek elkövetői a befolyásos testület szerint példás büntetést érdemelnek.

A szaúdi főmufti az utóbbi időben több alkalommal is az iszlám első számú ellenségének nyilvánította az Irakban és Szíriában tevékenykedő Iszlám Állam (IÁ) és az al-Kaida harcosait.