Levélrészletek - Meghallgatják az ombudsmant

Saját korábbi szavainak mondott ellent Sárosi Péter, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szervezet drogpolitikai programvezetője a Ma reggelben, amikor arról volt szó: levelezett-e az Ombudsmani Hivatallal a Kék Pont jelentéséről. Az Országgyűlés igazságügyi bizottsága a jövő héten meghallgatja Székely László alapjogi biztost, hogy a hivatal működésének tisztasága érdekében tisztázza az ügyet.

„Nem tőlem származik és nem is nekem szól, tehát az az ombudsmani hivatal két munkatársa közötti levélrészlet” - ezt mondta a TASZ drogpolitikai programvezetője, Sárosi Péter hétfőn a Ma reggelben, amikor arról volt szó: levelezett-e az ombudsmani hivatallal a Kék Pont jelentéséről.

A Magyar Nemzet pénteki első cikkében egy levélrészletet közölt, fotóban. Ez valóban nem Sárosi Péter levele, de közvetlenül a fotó alatt, szövegben már idézik Sárosi Pétert, aki az ombudsmani hivatal egyik vezetőjének azt írta: „Szerdán elutazom egy hétre nyaralni, és az nagyon kedvezőtlen lenne, ha éppen abban a hétben jelenne meg az állásfoglalás, amikor semmit nem tudunk vele kezdeni."

Sárosi Péter pár nappal korábban, pénteken a Híradónak elismerte: levelezett Borza Beátával, az ombudsmani hivatal vezetőjével. „A másik fél, akivel leveleztem, az Borza Beáta, aki az ombudsmani hivatalnak a főosztályvezetője” – mondta Sárosi Péter.

Az ombudsmani hivatal belső vizsgálatot is folytatott az ügyben. Azt állapította meg, hogy a levelezés az ügy előadója és egy hivatali vezető között zajlott, és nem az ombudsmani hivatal és a TASZ jogvédő szervezet között.

A Magyar Nemzet viszont később további részleteket közölt a levelezésből, abban a TASZ programvezetője és az ombudsmani hivatal főosztályvezetője társalog. Sárosi Péter a jelentésről azt írja: az állásfoglalás nagyon időszerű lenne. S azt is írja az ombudsmani hivatal főosztályvezetőjének, hogy nyaralni megy, és „nagyon kedvezőtlen volna, ha akkor jelenne meg a jelentés”. Az ombudsmani hivatal főosztályvezetője, Borza Beáta azt válaszolta: "Nagyon remélem, hogy tudunk segíteni!"

Támadás érte a jogállamiságot és az alapjogi biztosi hivatalt - ezt mondta az Országgyűlés igazságügyi bizottságának elnöke az ügyről. Rubovszky György ezért kezdeményezte, hogy parlamenti bizottság hallgassa meg az ombudsmant. „Remélem, hogy a biztos ebben személyesen nem vett részt. De közvetve őt mindenféleképpen felelősség terheli, mert hisz a hivatalnak ő az egyszemélyi felelős vezetője a főtitkár útján. Tehát én azt fogom kezdeményezni, hogy a magyar jogállamiságon esett csorbát próbálja meg az igazságügyi bizottság egy meghallgatással, és ha szükséges, további meghallgatásokkal tisztázni” – mondta Rubovszky György, az Országgyűlés igazságügyi bizottságának elnöke.

Az Országgyűlés igazságügyi bizottsága - a kormánypárti képviselők egyhangú támogatásával - úgy döntött: a jövő héten hallgatják meg Székely Lászlót. Rubovszky György azt mondta: a hivatal működésének tisztasága végett tisztázni kell az ügyet, ehhez pedig szükséges Székely László meghallgatása.