Közeleg a határidő: e nélkül nem juthat majd a pénzéhez

Az önkéntespénztár-tagoknak december 31-ig személyesen kell magukat beazonosítaniuk, ha jövőre használni szeretnék egészségkártyájukat vagy kifizetést szeretnének az önkéntes pénztárakból.

A pénzmosás elleni törvény írja elő, hogy valamennyi önkéntes nyugdíj- és egészségpénztári tagnak azonosítania kell magát. A pénztárak erre már korábban is felhívták a figyelmet, és többen, például a banki befizetések alkalmával, eleget is tettek ennek.
Hallgassa meg!

Sokan vannak még azonban, akiknek elkerülhette a figyelmét ez, de még a hátralévő időszakban a pénztárat vagy a bankot felkeresve pótolhatják. Ennek hiányában ugyanis jövőre semmilyen kifizetés nem lehetséges, és az egészségkártyát sem lehet használni.

Az azonosítás elmulasztása mindeközben nem veszélyezteti a megtakarításokat - mondta Lehoczky László, az MKB Nyugdíjpénztár igazgatója. Minden számla teljes biztonságban van december 31. után is, mindegyikre be lehet fizetni, az összeget és a hozamot is jóváírják. Mindaddig, amíg  a pénztártag nem megy be személyesen, január 1-jétől átmenetileg nem történhet kifizetés. Amint azt megteszi, felszabadul a számla - magyarázta.

A banki hátterű egészségpénztár tagjainak azért is fontos a határidőig elintézi a személyes beazonosítást, mert jövőre csak azután tudják használni az egészségkártyát, vagyis fizetni vele például a patikában vagy megkapni az egészségpénztárba benyújtott készpénzes számla ellenértékét.