Habsburg- és Wittelsbach-hagyatékok festményeit árverezik Münchenben

Királyi és császári hagyatékokból származó, egykor a Habsburg és Wittelsbach uralkodócsalád kastélyait díszítő festmények kerülnek kalapács alá szerdán a müncheni Neumeister aukciósházban.

Az alkotások között szerepel egy családi portré, amely Ferenc József császárt, feleségét, a Sissiként ismert Erzsébet császárnét és gyermekeiket ábrázolja. A legértékesebb tétel a lányukat, Habsburg-Lotharingiai Mária Valéria főhercegnőt gyermekkorában, arcán szemrehányó arckifejezéssel ábrázoló portré. Hans Makart festményének árát 40-50 ezer euróra (12,5-15,5 millió forintra) becsülik.

"A császár a képet feleségének készíttette abban az időszakban, amikor a császárné sokat volt úton. Az üzenete: üdvözlünk újra Bécsben, de kérlek, ne légy olyan sokat távol!" - mondta el Rainer Schuster, az aukciósház művészettörténésze. A Habsburgok mellett az egykori bajor uralkodócsalád, a Wittelsbach-ház számos portréja is kalapács alá kerül. A II. Lajos bajor királyról ("az őrült királyról") készült portré az előzetes becslések szerint 3-4 ezer eurót (940 ezer - 1,2 millió forint közötti összeget) érhet, az első bajor királyról, I. Miksáról készített alkotás pedig 2500 euróért (780 ezer forintért) cserélhet tulajdonost.

A szerdai müncheni árverésen összesen száz, az egykori bajor és osztrák uralkodóházak tulajdonából származó festményt és grafikát árvereznek el.