Glattfelder Béla: Jól teljesít a turizmus

Az első hét hónapban a vendégszám a tavalyi rekordot is meghaladó mértékben nőtt - jelentette ki az NGM államtitkára a szeptember 27-i turizmusvilágnapot felvezető tájékoztatón.

A magyar turizmus a kedvezőtlen időjárási körülmények mellett is képes jól teljesíteni; az első hét hónapban a vendégszám 7,3 százalékkal, a tavalyi rekordot is meghaladó mértékben nőtt - jelentette ki Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságszabályozásért felelős államtitkára sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten. Glattfelder Béla a szeptember 27.-i turizmus világnapot beharangozó eseményen bemutatta az ágazat irányításának új felelőseit: Ruszinkó Ádámot, az NGM új turizmusért felelős helyettes államtitkárát és Faragó Pétert a Magyar Turizmus (MT) Zrt. új vezérigazgatóját.

Az idei eredmények közül az államtitkár felidézte, hogy az első hét hónapban a vendégszám mellett az eltöltött vendégéjszakák száma is nőtt, 5,6 százalékkal. Az egy kiadható szállodai szobára jutó szállásdíj (bruttó RevPAR) csaknem 10 százalékkal nőtt, ami arra utal, hogy a turizmus nemcsak mennyiségében, hanem értékben is bővülni tudott. A szállásdíj-bevétel - ami a turizmus egyik legfontosabb mérőszáma - 11 százalékos növekedésében meghatározó a növekvő hazai jövedelmek, és a SZÉP-kártya hatása - mutatott rá.

A turizmus nemzetközi átlagban 5 százalékkal bővült, aminek több mint kétszerese a magyarországi szállásdíj-bevételek 11 százalékos növekedési üteme - hangsúlyozta. A kormány számára az ágazat kiemelt jelentőségű, a GDP-hez való hozzájárulása 9 százalékos, míg a foglalkoztatásban betöltött szerepe meghaladja a 11 százalékot - fejtette ki. A turizmus vidéken jelentősen hozzájárul a térségfejlesztéshez, a jövedelmek kiegyenlítéséhez, és a tárca arra törekszik, ha ez a jövőben is így lenne.

Ruszinkó Ádám, a tárca turizmusért felelős helyettes államtitkára kiemelte: mostantól egy minisztérium felügyelete alá került az ágazat szakmai irányítása, a marketingtevékenység, és a fejlesztéspolitika is. Szavai szerint a magyar turizmus nemzetközileg is egy lépcsővel feljebb léphet, ígéretes periódus előtt áll, amelyben fontos az elindult minőségi fejlődés folytatása. Az új helyettes államtitkár legfontosabb feladatai közé az együttműködést sorolta más tárcákkal, közöttük a Külgazdasági és Külügyminisztériummal, vagy a különböző turisztikai szakmai szervezetekkel. Tervei között említette, hogy a szervezetek képviselőivel közösen turistabusszal bejárják majd a "turisztikailag nehezen kezelhető" budapesti helyszíneket.

Faragó Péter, az MT Zrt. vezérigazgatója elmondta: a turizmus világnapot az ENSZ turisztikai világszervezetének kezdeményezésére minden évben szeptember 27-én ünnepelik. Az idei programsorozat célja a turisztikai szakma és a lakosság figyelmének felhívása a vendégszeretet jelentőségére. Egyebek között tematikus városnézéseken, előadásokon lehet majd részt venni, a szakma képviselőinek bemutatják az új turisztikai attrakciókat.