Feltehetően szélsőségesek raboltak el egy francia turistát Algériában

Elraboltak egy francia turistát az algériai fővárostól mintegy száz kilométerre keletre lévő Kabília hegyes vidékén - közölték hétfőn az algériai biztonsági erők.

Hétfőn este az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet algériai ága közzétett egy videofelvételt, amelyen a férfi azt állítja, hogy elrablásáért az Algériai Kalifátus Katonái nevű csoport felelős. A képsorok tanúsága szerint a turista arra kérte Francois Hollande francia elnököt, hogy állítsa le a francia légicsapásokat Irakban.

A francia külügyminisztérium egyelőre nem erősítette meg a felvétel hitelességét. Párizs csak annyit közölt, hogy a francia hatóságok vizsgálják a történteket.

Az El Ahdat című hírportál korábban arról számolt be, hogy az 55 éves franciát egy "terrorista csoport" ragadta el. Az internetes oldal szerint a férfi néhány napja turista vízummal érkezett az észak-afrikai országba, és algériai barátaival faházat bérelt egy településen Tizi-Uzu és Buira városok között.

Néhány órával korábban az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges szunnita terrorszervezet arra szólította fel híveit világszerte, hogy hajtsanak végre véres merényleteket azon országok lakosai ellen, amelyek kormányai részt vesznek az Irakban és Szíriában tevékenykedő terrorcsoport leküzdésére létrejött nemzetközi koalícióban - különös tekintettel az Egyesült Államokra és Franciaországra.

A francia államfő néhány nappal korábban engedélyezte, hogy a francia légierő légicsapásokat hajtson végre Irak északkeleti részén az IÁ hadállásai ellen.

Az algériai hadsereg hétfőn bejelentette, hogy előző este egy "terrorista vezérrel" végeztek Kabíliában. A katonaság többnyire iszlamista fegyvereseket jelöl a terrorista kifejezéssel.

A hegyvidéki Kabília térségében gyakran történik emberrablás: 2005 decembere óta majdnem 80 algériait hurcoltak el, és követeltek váltságdíjat a családjuktól. Közülük hármat kivégeztek.