Erősítik a biztonsági intézkedéseket az Európai Unió brüsszeli intézményeiben

Az Európai Unió - elővigyázatossági intézkedésként - megerősítette az uniós intézmények biztonsági őrizetét, miután hétvégi sajtóértesülések szerint a belga hatóságok több, Szíriából visszatérő muszlim szélsőségest vettek őrizetbe, akik állítólag az Európai Bizottság brüsszeli központja ellen terveztek merényletet.

Az NOS holland állami televízióban elhangzott szombat esti jelentés szerint az őrizetbe vett személyek közül legalább ketten Hágán keresztül érkeztek Belgiumba, és a brüsszeli zsidó múzeumnál májusban elkövetett terrorakcióhoz hasonló merényletet terveztek az Európa Bizottság központi épülete előtt.

A belga hatóságok hétfőn megerősítették, hogy a terrorizmusellenes jogszabályok értelmében őrizetbe vettek két feltételezett dzsihádistát, és tudomásuk van arról is, hogy Hollandiában robbanó szerkezet előállítására alkalmas vegyi anyagokat találtak a biztonsági szervek, az európai intézmények ellen tervezett merényletre azonban jelenleg nincs bizonyítékuk.

Maros Sefcovic, az Európai Bizottságnak az uniós intézmények működtetéséért felelős alelnöke belső körüzenetben hívta fel az alkalmazottak figyelmét arra, hogy a legfrissebb jelentések fényében a biztonsági előírások szigorítása mellett döntött.

"Tekintettel a jelenlegi helyzetre, óvatosságból elrendelem a biztonság megerősítését az unió összes intézményében, és amennyiben a körülmények szükségessé teszik, további szabályokat is bevezetünk" - húzta alá körüzenetében Sefcovic.
Szemtanúk szerint az Európai Bizottság központi épületénél megerősített őrség állt a hétfői nap folyamán, és a szokottnál sokkal szigorúbban ellenőrizték az érkezők belépőkártyáit.

Jonathan Todd, az Európai Bizottság egyik szóvivője a szokásos déli sajtóértekezleten kérdésre válaszolva csupán annyit mondott, hogy a bizottság folyamatosan ellenőrzi a biztonsági helyzetet, a mostani megerősített beléptetési rendhez azonban nem kívánt külön kommentárt fűzni.