Alkudoznak egymással a baloldali főpolgármester-jelöltek

Falus Ferencék Bokros Lajost szeretnék meggyőzni, hogy lépjen vissza. Cserébe gazdasági főpolgármester-helyettesi pozíciót ajánlanának fel Bokros Lajosnak, aki a közösségi oldalán viszont azt írta, nem lép vissza.

Alkudoznak egymással a baloldali főpolgármester-jelöltek az esetleges visszalépésekről - értesült a Magyar Nemzet. A lap úgy tudja: Falus Ferencék Bokros Lajost szeretnék meggyőzni, hogy lépjen vissza. Cserébe gazdasági főpolgármester-helyettesi pozíciót ajánlanának fel Bokros Lajosnak, aki a közösségi oldalán viszont azt írta, nem lép vissza. Falus Ferenc szerint nincsenek háttértárgyalások, Kunhalmi Ágnes, budapesti MSZP-elnök szerint viszont vannak.

Biztosan nem lép vissza a főpolgármester-jelöltségtől Falus Ferenc - az Együtt-PM, az MSZP és a DK közös jelöltje ezt hétfőn jelentette ki. Korábban azonban ő maga mondta, hogy ha lesz esélyesebb ellenzéki jelölt nála, akkor visszalép. Egy múlt heti közvélemény-kutatás szerint Bokros Lajosra többen szavaznának, a Magyar Nemzet értesülése szerint ennek ellenére nem Falus Ferenc hátraléptetéséről, hanem éppen ellenkezőleg Bokros Lajos visszalépéséről folyik alkudozás a baloldalon.

 

Falus Ferenc hétfőn ki is jelentette: elvárná Bokros Lajostól, hogy visszalépjen, ugyanakkor azt mondta: nem tárgyaltak erről. A Magyar Nemzet szerint azonban már konkrét ajánlatnál tartanak a baloldali jelöltek: Falus Ferencék gazdasági főpolgármester-helyettesi pozíciót ajánlanának Bokros Lajosnak a visszalépésért cserébe.

Érdekekre játsszák a politikát - ez Bokros Lajos elképzelése a politikáról, amit még az országgyűlési kampány kezdetén jelentett ki idén januárban. A mostani, az esetleges visszalépéséről szóló hír kapcsán a Híradó kereste Bokros Lajost, de nem akart nyilatkozni. A Facebookon viszont tagadta, hogy a visszalépéséről tárgyalnának és azt írta: semmilyen körülmények között nem lépek vissza.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke viszont hétfőn azt mondta a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában, hogy vannak megbeszélések a háttérben az esetleges visszalépésekről. Sőt ezt egy délelőtti sajtótájékoztatóján is megerősítette, ahol azt is mondta: örülnének, ha mások visszalépnének az ő javukra. "Örömmel vennénk, természetesen, ha más pártok visszalépnének. Informális tárgyalások, természetesen, zajlanak" – közölte Kunhalmi Ágnes.

Falus Ferenc nem tud semmilyen háttértárgyalásokról. A Híradó kérdésére ugyanakkor nem tagadta, hogy szívesen látná Bokros Lajost gazdasági főpolgármester-helyettesi pozícióban. "Én bármilyen pozícióban szívesen együtt dolgoznék Bokros Lajossal" – mondta Falus.

Bokros Lajos hétfői Facebook-bejegyzéséből kiderült, hogy egy közös reggelizés során találkoztak Falus Ferenccel, s a croissant „nagyon finom volt”. Falus Ferenc szerint nem beszéltek a visszalépésről, ugyanakkor valamiért fontosnak tartotta kiemelni, hogy nagyon finom péksüteményt ettek.