Adóreformot ígér Sarkozy

A politikai életbe visszatérő Nicolas Sarkozy volt francia államfő azt ígéri, hogy megváltoztatja az adórendszert, és "egyesével" szerzi vissza pártjának a szavazókat az egyre népszerűbb szélsőjobboldali Nemzeti Fronttól.

Sarkozy a France-2 tévécsatornának adott vasárnap esti, háromnegyedórás interjúban beszélt erről. Hosszú idő óta ez volt az első tévészereplése. A politikus a múlt pénteken Facebook-bejegyzésében jelentette be visszatérését a politikába, és azt, hogy indul pártja, a jobbközép Nemzeti Mozgalom Unió (UMP) novemberi elnökválasztásán.

Az interjúban Sarkozy kerülte azt, hogy részletesen foglalkozzon politikai elképzeléseivel, de biztosította a nézőket, hogy tisztában van a vállalatok és a polgárok gondjaival.

"Mára a globális növekedés visszatért majdnem négy százalékos mutatóra, Németország virágzik, Európa nincs válságban, miközben mi (Franciaország) továbbra is stagnálunk és emelkedik a munkanélküliségünk. Miért? Azért, mert a mi modellünket teljesen át kell építeni" - hangoztatta a volt államfő.

A politikus a legfontosabbnak nevezte egy olyan adórendszert kidolgozását, amely segítené a vállalatok növekedését és a munkahelyteremtést, megállítaná a fiatalok kivándorlását, akik úgy gondolják, hogy hazájukban nem tudnak boldogulni. Sarkozy szerint nem lehetnek versenyképesek a francia vállalatok, amikor túlzott adóterhek sújtják őket, ha viszont piacot veszítenek, a munkanélküliség is növekedni fog.

A politikus elismerte, hogy a 2012-es vesztes elnökválasztáson hibákat követett el. "Veszítettem, a felelősség az enyém" - hangoztatta Sarkozy. Hozzátette, hogy téves volt az "energiatúltengéséből" és az eszmékben való hitéből eredő elképzelése arról, hogy egyedül is sikeres lehet.

"Személyes siker nem létezik. A korral talán csökken az ember energiája, de bölcsebbé és körültekintőbbé válik" - hangoztatta Nicolas Sarkozy. A politikus visszatérését azzal indokolta, hogy nem kívánja tétlenül végignézni azt, hogy az ország megalázó színjátékra van kárhoztatva, vagy a teljes elszigeteltségbe sodorja magát az egyre népszerűbb a Nemzeti Front hatalomra kerülése esetén.

"Nemcsak arról van szó, hogy kedvem van a visszatéréshez, hanem nincs más választásom" - mondta Sarkozy.

A legnagyobb ellenzéki párt, az UMP, amelynek 2004-től 2007-es államfőválasztásig volt a vezetője Sarkozy, november 29-én választja meg új elnökét, miután júliusban Jean-Francois Copé kénytelen volt lemondani, miután bebizonyosodott: Sarkozy 2012-es elnökválasztási kampányának túlköltekezését hamis számlákkal fedezte a párt. Az ex-elnök egyébként tucatnyi rendőrségi ügyben érintett, korrupció gyanújával júliusban hivatalos eljárás is indult ellene, s a felmérések szerint a franciák többsége nem szeretné, ha visszatérne a közéletbe. Az UMP elnöki posztjáért Sarkozyn kívül eddig két volt miniszter, Bruno Le Maire és Hervé Mariton jelezte indulását.