A meteorológus elárulta: ezek lesznek a leghidegebb napok

Hétfőn drasztikus lehűlés kezdődik, miután sarkvidéki eredetű hideg érkezik, főként éjszakánként és hajnalban lesz nagyon hideg, ráadásul ismét esni fog, és viharos erejű szél is várható. Kedden és szerdán a fagyzugos helyeken akár talaj menti fagy is előfordulhat. Akár hódarazápor is lehet a hét közepén.

Vasárnap az ország nagy részén még kellemesen meleg volt, aki tehette, a szabadban töltötte a napot. Hétfőn azonban jelentősen megváltozik az időjárás: őszies időre kell számítani, és hideg is lesz.

Üveges Zoltán meteorológus a Híradónak arról beszélt, hogy legalább tíz fokkal esik vissza a hőmérséklet, főként kedden és szerdán hajnalban kell majd rétegesen felöltözni. Emellett "záporokra és erős, sőt viharos széllökésre is kell készülni, a hőmérséklet húsz fok alatt marad többnyire. Jelentős felmelegedésre ezután sem lehet számítani, de azért átmenetileg picit több lesz a napsütés, viszont hajnalonként a szélvédett, fagyzugos helyeken akár talaj menti fagy is előfordulhat" - magyarázta.

A hirtelen változó időjárás megviseli a szervezetet. A háziorvos szerint az intenzív lehűlés a frontérzékenyekre és az idősekre veszélyes leginkább. "A hidegfrontnál meginog a vérnyomás, de mindig felfelé, melegfrontnál lefelé általában" - nyilatkozta a Híradónak Kárpáti György, megjegyezve: a gondosan egyensúlyban tartott betegeknél ennek a rizikója sokkal kisebb.