Robottechnológia lesz Soroksáron

Összesen mintegy 350 millió forintos beruházással teljesen automata áruáramlási rendszert épít ki budapesti üzemében a Rondo Hullámkartongyártó Kft., a csomagolóipari cég az elmúlt 20 évben több mint 10 milliárd forintot költött Magyarországon fejlesztésre - közölte a vállalat az MTI-vel.

Az osztrák tulajdonú vállalat Soroksáron működő gyárában naponta 700-800 raklapnyi hullámkartonpapír terméket állít elő, több száz hazai és külföldi iparvállalatot lát el környezetbarát csomagolóanyaggal. Mint írták, az új fejlesztéssel nem lesz szükség többet raklapokra és targoncákra, mert a gyárba robottechnológiával működő úgynevezett palettázó berendezést telepítenek.

A közlemény idézi Sigray Máriát, a Rondo Hullámkartongyártó Kft. ügyvezető igazgatóját, aki elmondta: az üzemben három műszakban naponta 30-35 kamiont töltenek meg készáruval. Kulcsfontosságú, hogy az elkészült csomagolóanyagok rakodása fennakadások nélkül, gyorsan és biztonságosan megtörténjen. Véleménye szerint az új technológia példaértékű a csomagolóiparban, mert azzal, hogy a gyártási részlegre a fejlesztést követően nem kerülnek be a piacon forgó raklapok, így az egész gyártási folyamat tisztábbá és ellenőrizhetőbbé válik. Az újítás lényege a gyártósor végén elhelyezett robotizált berendezés, amely leveszi a készárut, és azt szállításra alkalmas egységekbe rendezi.

Az osztrák Ganahl család tulajdonában álló Rondo csoport 1994-ben alapította magyarországi leányvállalatát Rondo Hullámkartongyártó Kft. néven. A cég azóta folyó értéken számolva több mint 10 milliárd forintot költött beruházásokra, éves forgalma az elmúlt két évben évi 11,2 milliárd forintot tett ki. A mintegy 190 főt foglalkoztató társaság, az indulás évét leszámítva, minden évben jelentős nyereséget ért el, a magyar piacon megtermelt haszon meghatározó részét a magyarországi gyártóbázis fejlesztésére fordította. A vállalat legutóbb 2011-ben hajtott végre jelentősebb, mintegy 2 milliárd forintos beruházást.