Nem várhatók piacmozgató hazai makroadatok a jövő héten

Nem várhatók piacmozgató hatású hazai makrogazdasági adatok a jövő héten, és a monetáris tanács kamatdöntő ülése sem tartogat meglepetést a kamatcsökkentési ciklus bejelentett lezárását követően.

Hétfőn az államháztartás augusztusi helyzetéről közöl részletes adatokat a Nemzetgazdasági Minisztérium. A szeptember elején ismertetett előzetes adatok szerint az államháztartás központi alrendszerének havi hiánya mindössze 7,4 milliárd forint volt, amely az elmúlt tíz év legalacsonyabb deficitje. Az év első nyolchavi hiánya 858,8 milliárd forintot tett ki, ez az éves előirányzat 87,2 százaléka.

Kedden tartja e havi kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. Az elemzők arra számítanak, hogy a jegybank nem változtat a jelenlegi 2,10 százalékos alapkamaton, miután júliusban bejelentette, hogy lezárta a két éven át tartó kamatcsökkentési ciklust és 2015 végéig a kamat alacsony szinten tartására törekszik.

Az MNB ugyanezen a napon ismerteti legfrissebb inflációs jelentésének fő számait. A jelentés teljes terjedelmében csütörtökön kerül napvilágra.

Pénteken a Központi Statisztikai Hivatal munkaerő-piaci adatokat közöl a június-augusztusi időszakra vonatkozóan. Az egy hónappal korábbi adatok szerint május-júliusban 4 millió 127 ezer volt a foglalkoztatottak létszáma, 4,1 százalékkal, 164 ezerrel több, mint az előző év azonos időszakában. A 15-64 évesek foglalkoztatási rátája egy év alatt 3,1 százalékponttal 61,8 százalékra emelkedett. A munkanélküliségi ráta 7,9 százalék volt három hónap átlagában. Elemzők a foglalkoztatottság további növekedésére számítanak, amihez a versenyszféra egyre jelentősebb mértékben járul hozzá.