Nem engednek a nadrágszíjon a németek

A német pénzügyminiszter ellenzi, hogy az euróövezet mentőalapjából, az Európai Stabilitási Mechanizmusból (ESM) beruházásokat finanszírozzanak a gazdaság támogatása érdekében.

Az alap célja, a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) hasonlóan, bajba került országokat kisegíteni és növelni a bizalmat az euróövezeti országok egyensúlya és adósságtörlesztő képessége iránt - mondta Wolfgang Schäuble az ausztráliai Cairnsben, a Húszak (G20) miniszteri értekezletén vasárnap.

Szombaton a Süddeutsche Zeitung jelentette, hogy az Európai Bizottság új elnöke, Jean-Claude Juncker számára szakértői tanulmány készült, és aszerint az ESM kihasználatlan finanszírozó képességét a gazdaság fellendítésére, beruházások támogatására kellene költeni.

Az ESM-nek "semmi köze a beruházás-finanszírozáshoz", arra szolgál, hogy elriassza a befektetőket a bajba került országok csődjére való spekulációtól: az alap "mindenekelőtt arra való, hogy ne használjuk, hanem a léte bizalmat keltsen" - mondta Schäuble.

Az ESM 2012. október óta működik, felváltva az euróövezet és az EU korábbi, ideiglenes mentőalapjait. Maximális kölcsönző kapacitása 500 milliárd euró. Ebből eddig 109 milliárd eurót kötöttek le, 100 milliárdot a spanyol bankok tőkepótlására 2012 végén, és 9 milliárdot a ciprusi mentőprogramra tavaly tavasszal.