Moszkva Szíria szuverenitásának tiszteletben tartását követeli

Az orosz külügyminiszter arra kérte vasárnap amerikai kollégáját, hogy az Egyesült Államok tartsa tiszteletben Szíria szuverenitását, miközben felveszi a harcot az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges iszlamista szervezettel.

Szergej Lavrov egy minisztériumi közlemény szerint hangsúlyozta, hogy "szigorúan be kell tartani az ENSZ alapokmányát, a nemzetközi jog normáit, és feltétlenül tiszteletben kell tartani Szíria szuverenitását az Egyesült Államok vezette koalíció terveinek teljesítése során, amelyek magukba foglalják az erő alkalmazását is".

Barack Obama amerikai elnök a hónap elején felhatalmazta az amerikai fegyveres erőket, hogy mérjenek légicsapásokat a terroristák szíriai állásaira is. Az elnök ugyanakkor elutasította azt a damaszkuszi javaslatot, hogy működjenek együtt az IÁ elleni harcban. Damaszkusz leszögezte, hogy bármiféle katonai beavatkozást agressziónak minősít, amennyiben az a szíriai kormány előzetes engedélye nélkül történik.

Dzsihad Laham, a szíriai parlament elnöke vasárnap megismételte, hogy az Egyesült Államoknak együtt kellene működnie Szíriával az IÁ-val szemben ahelyett, hogy - amint fogalmazott - olyan országokkal szövetkezik, amelyek maguk is támogatják a terrorizmust. A politikus Szaúd-Arábiára, valamint mindazon államokra célzott, amelyek támogatják a Bassár el-Aszad elnök rezsimje ellen harcoló lázadókat, akiket Damaszkuszban mind egy szálig terroristának minősítenek.