Egyelőre kevés német jelentkezett a nemzetiségi választásra

Egy héttel a határidő lejárta előtt a választásra jogosultaknak alig 23 százaléka jelentkezett a német nemzetiségi önkormányzati választásra, a névjegyzékben mindössze 37 ezren szerepelnek. A Központi Statisztikai Hivatal 2011-es népszámlálásának adatai szerint ugyanakkor 161 ezer választókorú jelezte a német nemzetiséghez való tartozását.

A Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu adatai szerint még a négy évvel ezelőtti - akkori szóhasználattal - kisebbségi választáson is 46 ezren szerepeltek a német nemzetiség névjegyzékében. A német nemzetiségiek októberben 406 települési szintű választást tarthatnak.

A nemzetiségek tagjai szeptember 26-án 16 óráig kérhetik felvételüket a nemzetiségi névjegyzékbe, aki ezt a határidőig nem teszi meg, nem voksolhat a nemzetiségi képviselők választásán.

A leginkább "aktívnak" a romák nevezhetők: a népszámláláskor a választókorúak közül 192 ezren jelezték, hogy a roma nemzetiséghez tartoznak és közülük 133 558-an (közel 70 százaléknyian) már fel is vetették magukat nemzetiségük névjegyzékébe. Négy évvel ezelőtt 133 492-en vetették magukat fel a névjegyzékbe, vagyis már most többen vannak a névjegyzékben, mint négy évvel ezelőtt.

Ugyancsak aktívak voltak a névjegyzékbe vételnél a ruszinok: a népszámláláskor a választókorúak közül csaknem 3500-an jelezték, hogy a ruszin nemzetiséghez tartoznak, és közülük egy héttel a határidő lejárta előtt már 2097-en vetették fel magukat a névjegyzékbe. Négy évvel ezelőtt 4228-an szerepeltek abban.

A névjegyzékbe vételre jogosultaknak alig 13 százaléka jelentkezett eddig a román és az ukrán névjegyzékbe: a 2011-es felmérésben több mint 32 ezren vallották magukat románnak, közülük csak 4200-an regisztráltak az októberi választásra (négy évvel ezelőtt 5277-en szerepeltek abban). Az ukrán nemzetiség tagjai közül legalább 6500-an regisztrálhattak volna már, ám csak 876-an tették ezt meg. 2010-ben 1338-an szerepeltek a névjegyzékben.