Újabb százötven településen vezetik be a bűnmegelőzési mintaprogramot

Újabb százötven településen vezetik be a rendőrség, a polgárőrség és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács közös bűnmegelőzési mintaprogramját - jelentette be Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke a programot elindító rendezvényen.

A programot 100x100 biztonságról 250x100 biztonságra nevezik át, utalva arra, hogy 250 településen vezetik be, teljes biztonságra törekedve. A mintaprogram célja ugyanakkor 2013. márciusi indulása óta nem változott: javítani kell a lakosság szubjektív biztonságérzetét és csökkenteni kell a jogsértések számát. A programhoz szeptembertől négy fővárosi kerület, 31 város és 115 község csatlakozott.

Tasnádi László, a Belügyminisztérium államtitkára a konferencián elmondott beszédében azt hangsúlyozta, hogy a polgárőrség munkájában a rendőrséggel kialakított együttműködés az egyik legfontosabb, ennek volt mintapéldája a 100x100 elnevezésű mintaprogram, amely jó gyakorlatnak minősült.

Hozzátette: a kormány támogatja a programot, és a polgárőrség idén további 200 millió forintot kap.

Papp Károly altábornagy, országos rendőrfőkapitány a rendezvényen azt mondta, kétségekkel és kérdőjelekkel indult el a program, de több regionális fórum után látszott: "telitalálat" volt, és folytatni kell.

Fontosnak nevezte, hogy a rendőrség az önkormányzatok álláspontját is figyelembe veszi, és hangsúlyozta: a települések egyedi helyzetére egyedi válaszokat kell adni és közösen kell kidolgozni a programokat - mondta.

A 250x100 program 2015 végéig tart.