Rubovszky: az igazságügyi bizottság hallgassa meg Székely László alapjogi biztost

Az Országgyűlés igazságügyi bizottságának kereszténydemokrata elnöke kezdeményezi, hogy a testület a közeljövőben hallgassa meg Székely Lászlót, az alapvető jogok biztosát a VIII. kerületi tűcsereprogramról készült jelentés ügyében.

Pénteken a Magyar Nemzet a birtokába került levelezés alapján azt írta, hogy a biztosi hivatal előre egyeztetett a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezettel arról, mikor lásson napvilágot a VIII. kerületi tűcsereprogramról készült, a józsefvárosi vezetést elmarasztaló jelentés.

Rubovszky György bizottsági elnök az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében azt írta: a megjelent hírek szerint az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala nem teljesítette azokat az elvárásokat, amelyek szerint objektíven és függetlenül kell vizsgálódnia.

A hivatal "elfogultan együttműködött" a szeptember 12-én kiadott jelentés tartalmának előkészítésében, és a közzététel időzítésében azzal a szervezettel, amely a vizsgálatot kezdeményezte - írta a bizottsági elnök. Rubovszky György szerint a napvilágot látott levelezésből többi között az derül ki, hogy a jelentés már az előtt elkészült, mielőtt a bepanaszolt felet meghallgatták volna.

A közlemény szerint az ügy több kérdést vet fel, amelyek tisztázására Rubovszky György az igazságügyi bizottság hétfői ülésén kezdeményezi, hogy a testület a közeljövőben hallgassa meg Székely Lászlót, és a biztos számoljon be a történtek körülményeiről.

A Magyar Nemzet pénteki írására reagálva Székely László ombudsman aznap azt közölte az MTI-vel, hogy a lap által hivatkozott levél az ügy előadója és hivatali vezetője között a tűcsereprogram megszüntetéséről szóló jelentés tervezetének előkészítésekor készült. Mint írta, a napilap cikkének megjelenése után belső vizsgálatot rendelt el, majd közölte: a vizsgálat első megállapítása szerint a levél a hivatal zárt levelező rendszeréből származik, és sem feladóként, sem címzettként nem szerepel rajta a TASZ.

A Magyar Nemzet Online a nap folyamán közzétett egy képet, amelyen két e-mail látható. Az egyiket Sárosi Péter, a TASZ munkatársa küldte Borza Beátának, az ombudsmani hivatal főosztályvezetőjének május 28-án. Ebben Sárosi Péter arról érdeklődik, hogy a hivatal mikor akarja közzétenni a tanulmányt, mivel azt a TASZ szeretné a médiában "alaposan terjeszteni", de ő nyaralni megy egy hétre. A főosztályvezető válaszlevelében - amelynek keltezése nem látszik - azt írta, reméli, tudnak segíteni az ügyben.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter péntek este azt mondta, hogy ha igazak a TASZ és az ombudsmani hivatal közötti levélváltásról megjelent hírek, Székely László biztosnak azonnal távoznia kell.

LMP: a Fidesz tartsa tiszteletben az ombudsmani hivatalt

A kétharmad már azokat az alkotmányos intézményeket sem tiszteli, amelyek vezetőiről saját maga hozott döntést - reagált szombaton az LMP arra, hogy Lázár János a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója is lemondásra szólította fel Székely Lászlót arra hivatkozva, hogy kívülről irányítják az ombudsmani hivatalt. Az ellenzéki párt az MTI-hez eljuttatott közleményében egyúttal felszólította a Fideszt, hogy tartsa tiszteletben az ombudsmani hivatalt.

Az LMP szerint hecckampány indult az alapvető jogok biztosának hivatala ellen, aminek alapja egy tisztázatlan körülmények között a Magyar Nemzethez került belső levelezés. A Magyar Nemzetben pénteken megjelent cikk szerint az ombudsmani hivatal egyik munkatársa egyeztetett a TASZ-szal a tűcsereprogrammal kapcsolatos jelentés megjelenéséről.

Közleményükben azt írták: az ügy újabb bizonyítéka annak, hogy a kormány még az egyébként saját maga által kinevezett személyek függetlenségét sem képes tiszteletben tartani, ráadásul az ombudsman elleni kampány a hivatal belső levelezésének kiszivárogtatására épül.

Az LMP szerint Lázár János ahelyett, hogy megmondja, mit tegyen az ombudsman, inkább számoljon el azzal, hogy az általa felügyelt KEHI miért nem tudta felderíteni sem az elmúlt, sem az azt megelőző négy év mindenki állalt ismert korrupciós ügyeit.