Mintegy 438 kilométeren van árvízi készültség

Jelenleg mintegy 438 kilométeren van árvízvédelmi készültség, ebből csaknem 51 kilométeren, a Dráván a legmagasabb, harmadfokú - közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) szombaton az MTI-vel. Az OMIT szerint újabb említésre méltó árhullám a következő időszakban nem várható.

A Dunán kialakult árhullám a hazai szakaszon Nagybajcsnál sem haladta meg az elsőfokú készültség szintjét. A Rábán pénteken 18 órakor tetőzött az árhullám 426 centiméteren. A Lajta másodfokú készültség feletti vízállások mellett Mosonmagyaróvárnál is tovább apad.

A Zala Zalaapátinál már szintén apad, a vízállás másodfokú készültséget indokol. Várhatóan a nap folyamán ott is elsőfokú készültség alá süllyed a vízállás. A Principális-csatorna apadása továbbra is lassú, szombat reggel 251 centiméteres vízállást mértek.

A Dráván és a Murán még tartott egy korábbi árhullám levonulása, erre érkezett az újabb árhullám. A Dráva Drávaszabolcsnál szombat hajnalban 587 centiméteren tetőzött. A Mura vízállása Letenyénél várhatóan a következő órákban csökken az elsőfokú készültség szintje alá.

Az OMIT közleményében a belvízi helyzetre is kitér: jelenleg tíz vízügyi igazgatóság területén 42 szakaszon rendeltek el készültséget, 23 szakaszon van érvényben elsőfokú, 12-n másodfokú, 7 szakaszon pedig harmadfokú belvízvédelmi készültség. A belvízzel elöntött terület nagysága kissé csökkent, a szombat reggeli adatok alapján 45 650 hektár van víz alatt. A legnagyobb elöntések az Alföld középső vidékén, Szentes - Mezőtúr térségében alakultak ki.