Mérlegen a skót népszavazás - ki győzött és ki vesztett?

Ki győzött és ki vesztett a függetlenségről szóló skóciai népszavazáson - erről készített összeállítást pénteken az AP amerikai hírügynökség.

Győztes a skót szavazók 55,3 százaléka. Azok, akik az Egyesült Királyságban akartak maradni. Vesztes a voksolók 44,7 százaléka, azok, akik nem értettek egyet az előzőekkel, és a függetlenedésre voksoltak.

Győztes Gordon Brown volt brit kormányfő, aki felhagyott a 2010-es választások elvesztése utáni duzzogásával, és hatásosan érvelt az egyesült királyságbeli tagság megőrzése mellett. Fellépése a kampány utolsó napjaiban jelentős támogatást adott a függetlenedést ellenzők táborának.

A népszavazás vesztese, de egyben győztese is Alex Salmond, skót miniszterelnök, a Skóciát 2011 óta parlamenti többségben kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője. A politikus keményen küzdött a voksolás megtartásért, amit az életben egyszeri esélynek tekintett ahhoz, hogy a skót nemzet visszaszerezze függetlenségét. Olyan kampányt vezetett, amely felvillanyozta egész Skóciát. A vereség ellenére sikerült ígéretet kapni az Egyesült Királyság politikusaitól arra, hogy a skót kormány további, jelentős hatásköröket kap.

Győztes David Cameron brit kormányfő, aki nagy bajban lett volna, ha a függetlenséget követelők győztek volna. Bár azon ígérete,hogy a régiók további hatásköröket kapnak, morgolódást válthat ki a kormányzó Konzervatív Párt soraiban.

Győzött Joanne K. Rowling, a világsikerű Harry Potter-regényfolyam szerzője, aki egymillió angol fonttal támogatta a skót függetlenség elleni kampányt.

Vesztes Chris és Colin Weir nyugdíjas skóciai házaspár, amely minden idők legnagyobb európai lottónyereményéből adott egymillió brit fontot a függetlenségpárti tábornak. A nyereményből még így is maradt 160 millió fontjuk.

Győzött a brit font, amely a piacok bizonytalansága miatt vesztett értékéből a népszavazási kampány végére. A szavazatok összeszámlálása után azonban nagyot ugrott az értéke.

Végezetül győzött a demokrácia. A szavazásra jogosultak mintegy 85 százaléka vett részt a skóciai népszavazáson.