Megnyílt a 181. müncheni Oktoberfest

Már órákkal a hivatalos megnyitó előtt hosszú sorok kígyóztak a hatalmas sörsátrak előtt.

Megnyílt szombaton Münchenben az Oktoberfest, a világ legnagyobb népünnepélyeként számon tartott sörfesztivál. Az első hordó sört a hagyományoknak megfelelően a müncheni főpolgármester, a szociáldemokrata Dieter Reiter ütötte csapra, az első korsó sört pedig a bajor miniszterelnök, a konzervatív Horst Seehofer kapta a Terézia-réten (Theresienwiese), ahol a kezdetektől, 1810-től rendezik a fesztivált. Reiternek polgármesterként ez az első fesztiválja, elődje, Christian Ude 21 Oktoberfestet nyitott meg.

2013-ban az egész világon ismert és népszerű rendezvénynek 6,4 millió látogatja volt, és 6,7 millió liter sört ittak meg. A vendégek száma tavaly ötszázezerrel maradt el a 2011-ben feljegyzett rekordtól, és nem változott az egy évvel korábbihoz képest, de a bevétel nőtt, mert a sör minden korábbinál drágább volt, korsónként - vagyis literenként - 9,40 és 9,85 euró közötti összeget kellett fizetni érte. Idén már 10,10 eurót is elkérnek egy korsóért.

Az őszi müncheni sörfesztivál, az immáron 181. alkalommal megrendezésre kerülő Oktoberfest megnyitásaként Dieter Reiter polgármester (b) csapra veri az első söröshordót 2014. szeptember 20-án. Az idén szeptember 20. és október 5. között megrendezett Oktoberfest a világ legnagyobb sörünnepe. (MTI/AP/DPA/Peter Kneffel)


A sörfesztivál eredete egy esküvőre nyúlik vissza: Lajos bajor trónörökös (a későbbi I. Lajos király) 1810. október 12-én vette feleségül Terézia szász-hildburghauseni hercegnőt, és a menyegző alkalmából lóversenyt rendeztek az újonnan épült versenypályán a város kapui előtti Terézia-réten, ahol az uralkodócsalád étellel, itallal is megvendégelte az ünnepségek részvevőit.

Az Oktoberfestet 1819-ben nyilvánították évente tartandó népünnepélynek, idővel azonban a kezdetét előrehozták a kevésbé hűvös szeptemberre. A sör müncheni ünnepe háborúk és járványok miatt eddig 24-szer maradt el, az idei így a 181. fesztivál. A rendezvény népszerűsége az 1880-as évektől ugrott meg igazán, amikor bevezették az elektromos világítást, és a sült kolbász mellett grillcsirkét is árusítani kezdtek.

A megnyitó ünnepség forgatókönyvét 1950-ben rögzítették, azóta minden évben a müncheni főpolgármester csapolja meg az első hordót, és a bajor miniszterelnöknek tölti tele az első korsót. Reiter hét ütéssel tudta csapra verni az első hordót, a rekordot elődje két ütéssel tartja. Ezzel kapcsolatban az új polgármester megjegyezte, hogy pályája elején Christian Ude csak hét csapással tudta csak csapra verni az első hordót.