Már kézbesítik az egészségügyi kártyákat Romániában

Romániában elkezdték kézbesíteni az elektronikus egészségügyi kártyákat, amelyek digitális formában tartalmazzák majd az állami egészségbiztosítással rendelkezők adatait. A bankkártyáéval megegyező méretű és külalakú, mikrocsipes kártyával a betegek teljes kortörténete elérhető.

Az orvosok arra számítanak, hogy egyszerűbb lesz a dolguk az egészségügyi kártyákkal, mert időt és helyet spórolnak, ha papírhalmazok helyett elektronikusan tárolhatják a betegek adatait. A teljes digitális átállás viszont még hosszú folyamat elé néz. Míg a lakosság lassan kézhez kapja a kártyákat, sem az orvosi rendelőkben, sem a kórházakban nincsenek még kártyaolvasók.

"Nyitottak vagyunk az új elektronikus rendszer felé, viszont szükség lenne infrastruktúrára is. Jelenleg azt sem tudjuk, hogy mennyibe fognak kerülni a kártyaolvasók, sőt a minisztérium elvárja tőlünk, hogy saját zsebből fizessük ki majd ezeket. Szerintünk a szaktárca nem gondolta át ezt a projektet, hozzákezdett, de csak részben finanszírozza" - mondta a Híradónak Ion Ionescu bukaresti háziorvos.

Az egészségügyi kártyák bevezetését négy évvel ezelőtt Cseke Attila RMDSZ-es egészségügyi miniszter kezdeményezte, azóta a bukaresti kormány többször elhalasztotta a projekt kivitelezését. A hatóságok azt remélik, az új rendszer visszaszorítja az egészségügyet sújtó korrupciót.

 

"Alapvetően megváltozik az egészségügyi rendszerünk. Az adófizetők pénzével jobban tudunk majd gazdálkodni, mert nem lehet majd fiktív szolgáltatásokat elszámolni" - közölte Victor Ponta kormányfő.

Az Egészségügyi Minisztérium tervei szerint a 12 és fél millió egészségügyi kártyát év végéig kapják meg az erre jogosultak. Románia csak a következő években tér majd át teljesen az elektronikus egészségügyi rendszerre, amikor a hálózathoz szükséges infrastruktúra az ország minden részében működőképes lesz.