Közösen gyártanak katonai radarokat a visegrádi négyek

Korszerű 3D katonai radarok közös gyártásáról írtak alá emlékeztetőt a négy visegrádi ország hadiipari cégei szombaton az észak-morvaországi Ostraván az ottani NATO- napok rendezvény keretében.

Az Ostrava-Mosnov repülőtéren megrendezett aláírási ceremónián részt vett Bohuslav Sobotka cseh kormányfő és Martin Stropnicky védelmi miniszter. Jelen volt Pető Tibor, Magyarország prágai nagykövete is.

Magyar részről a dokumentumot Varga Gábor, az Arzenal Zrt. vezérigazgatója írta alá. A projektben cseh részről az Eldis, Retia, TCZ és a Tatra, szlovák részről az MSM Martin és az EVPU hadiipari cégek, míg lengyel részről a Pit Radwar cég vesz részt.

A cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák védelmi tárca által finanszírozott projekt értéke a nem hivatalos információk szerint mintegy 8 milliárd korona (1 korona 11,3 forint). A V4 csoport keretében ez az első közös hadiipari projekt.

A V4 légvédelmi radarrendszerének programjában a múlt héten Magyarországon állapodott meg véglegesen a négy ország. Az új radarokkal az eddig használt orosz  radarokat kívánják felváltani a visegrádi országok hadseregei.

A Právo című független baloldali cseh napilap értesülései szerint kétféle radarról van szó. A lengyel hadsereg elsősorban a mobil ADR (Air Defence Radar) radarokat igényli, amelyeket a különféle katonai műveletekben, bevetésekben lehetne használni. A három másik visegrádi ország - Csehország, Magyarország, Szlovákia - hadseregei pedig elsősorban a pontosabb, de kevésbé mobil ASR (Air Surveillance Radar) berendezéseket részesíti előnyben.

"Az ASR radarok esetében a projektet a cseh cégek fogják vezetni, az ADR radarok esetében pedig a lengyelek" - mondta a lapnak a tárgyalásokon részt vevő egyik tisztségviselő.

A Právo úgy tudja, hogy jelenleg 24 radarról van szó. Egy-egy radar átlagára mintegy 350 millió korona. Értesülések szerint Csehország 5 ASR és 5 ADR radart, Lengyelország 6 ADR radart, Szlovákia 4 ASR radart, míg Magyarország  2 ASR és 2 ADR radart  kíván vásárolni.