ENSZ-jóváhagyás az Ebola elleni misszióra

Jóváhagyta az ENSZ közgyűlése azt a határozatot, amely a nyugat-afrikai Ebola-járvány megállítására és újabbak megakadályozására irányoz elő intézkedéseket. A testület egyúttal sürgette a világszervezet valamennyi tagországát és ügynökségeit, hogy minden rendelkezésükre álló eszközzel támogassák a tervben foglaltakat.

A határozatot Ban Ki Mun főtitkár terjesztette elő. Főbb elemei közé tartozik egy saját Ebola-misszió (UNMEER) létrehozása, amelynek az lesz a feladata, hogy "gyorsan és tömegesen mozgasson meg embereket, eszközöket és anyagi forrásokat".

A misszió fő célkitűzése a járvány megállítása, jövőbeni megismétlődésének megelőzése, a betegek kezelése, valamint a legfontosabb szolgáltatások biztosítása.

A közgyűlést megelőzően - csütörtökön - az ENSZ Biztonsági Tanácsa is foglalkozott a témával, és megállapította, hogy a járvány a nemzetközi békét és stabilitást is fenyegeti.

Ban becslése szerint a következő fél évben egymilliárd dollárnyi támogatásra lenne szükség a vírus elleni fellépéshez.

Az ENSZ a jövő héten New Yorkban magas szintű konferenciát rendez az Ebola elleni fellépéssel kapcsolatban, és hírügynökségi értesülések szerint ezen Barack Obama amerikai elnök is jelen lesz.

Obama a héten nagy visszhangot kiváltó bejelentéseket tett a járványra vonatkozóan, és közölte, hogy az Egyesült Államok jelentős szerepet vállal a betegség elleni küzdelemből. A tervek között szerepel, hogy Washington 3000 katonát vezényel Nyugat-Afrikába, ahol egészségügyi létesítményeket építenek és több ezer járványügyi szakembert képeznek ki.

A mostani a legsúlyosabb Ebola-járvány a vírus közel negyven évvel ezelőtti megjelenése óta. A kór terjedése februárban Guineában kezdődött, a járvány azóta Sierra Leonéra, Libériára, a Kongói Demokratikus Köztársaságra, Nigériára és Szenegálra is átterjedt. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) információi szerint a betegség idén már 2630 emberéletet követelt, a betegek száma megközelíti az 5400-at. Az Ebolára gyógyszer egyelőre nincsen, csak tüneti kezelés lehetséges. A halálozási arány nagyon magas.