Egyre feszültebb a helyzet a török-szír határon

A francia légierő is megkezdte a célzott támadásokat az Iszlám Állam nevű terrorszervezet állásai ellen Irakban. Közben tömeges menekülthullám indult el Szíriából is, ahonnan elsősorban a kurdok menekülnek. Törökországba egy nap alatt több tízezren léptek be. Napközben hazaérkeztek azok az Irakban elrabolt török diplomaták, akik hajnalban szabadultak ki a terrorszervezet fogságából.

Síró családtagok fogadták Ankarában azt a 46 török állampolgárt, akiket júniusban a moszuli török konzulátusról raboltak el az Iszlám Állam nevű terrorszervezet fegyveresei. Szabadulásukról sem ők, sem pedig az ankarai kormány nem árult el részleteket, csak annyit tudni, hogy éjszaka, a határ közelében lévő szíriai területen engedték őket szabadon.

A két ország határánál egyre feszültebb a helyzet, miután az iszlamisták elől menekülő szíriai kurdok tízezrei próbálnak bejutni a biztonságos Törökországba. Pénteken a török hatóságok több ideiglenes átkelőpontot is megnyitottak. Sokan menekülnek az észak-iraki kurd területről is. Ezek a keresztény családok az erbíli repülőtéren várják, hogy felszállhassanak a francia légierő hazatérő gépére, amely 10 tonnányi humanitárius segélyt vitt a kurdoknak.

Párizs azonban már nemcsak humanitárius segítséget nyújt Iraknak. A francia légierő gépei péntek reggel végrehajtották az első bevetéseket az Iszlám Állam terroristái ellen, iraki területen. A következő napokban folytatják a légicsapásokat és a felderítő repüléseket, ám szárazföldi erőket nem küldenek Irakba - közölte a francia elnöki hivatal. Párizs az Egyesült Államok által augusztus elején indított művelethez csatlakozott.

Az iraki kormány kérésére az amerikai légierő már több mint 170 célzott csapást mért a terrorszervezet állásaira - jelentette be Barack Obama amerikai elnök, aki ismét hangsúlyozta: Washington nem küld csapatokat sem Irakba, sem Szíriába. "Sokkal hatékonyabb, ha légi támogatással, kiképzéssel, felszereléssel segítjük a terroristák ellen harcoló helyi biztonsági erőket. Ez a háború nem Amerika és az Iszlám Állam között zajlik. Az általunk kezdeményezett koalícióhoz már több mint negyven ország csatlakozott" - mondta az Egyesült Államok elnöke.

Eközben - terrorfenyegetés miatt - a Vatikán környékén is megerősítették a biztonsági intézkedéseket. Olasz lapinformációk szerint a hatóságok egy lehallgatott telefonbeszélgetés alapján rendelték el a szigorítást. A vatikáni szóvivő szerint Ferenc pápa nem kapott közvetlen fenyegetést, ezért nem változtat programján, és vasárnap Albániába utazik.