Átlépte az ukrán határt a harmadik orosz segélszállítmány

Átlépte az ukrán-orosz határt szombaton a harmadik orosz humanitárius konvoj, amely Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség beszámolója szerint Ukrajna délkeleti részébe szállít segélyt.

A 200 teherautóból álló járműoszlop kétezer tonnányi élelmiszert, áramfejlesztőket, gyógyszereket, meleg holmit és ivóvizet szállít - közölte az ITAR-TASZSZ.

A beszámoló szerint az indulás előtt az orosz fél többször is felkérte az ukrán vámosok és a vöröskereszt képviselőit, hogy ellenőrizzék a szállítmányt, de ők ezt, minden magyarázat nélkül, elutasították.

Az első teherautók  délelőtt megérkeztek Donyeck városába. Alekszandr Drobicsevszkij, az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának szóvivője elmondta, hogy most folyik a kirakodás a kamionokból. Hozzátette, hogy a járműveket a határtól Donyeckig sem a kijevi hatóságok, sem a nemzetközi szervezetek képviselői nem kísérték.

Ez már a harmadik ilyen segélyszállítmány, amelyet a délkelet ukrajnai lakosságnak visznek Oroszországból. Az első konvoj augusztusban, a második szeptemberben érkezett, és mindkét alkalommal a kelet-ukrajnai Luhanszkba tartott.

Hírügynökségek emlékeztettek arra, hogy Moszkva a korábbi segélyszállítmányokat Kijev beleegyezése nélkül küldte, azok a hatóságok ellenőrzése nélkül lépték át a határt, amit a nemzetközi közösség élesen bírált.