A kulturális örökség napjai - az NKA székháza is megnyitotta kapuit

Első alkalommal csatlakozott A kulturális örökség napjai rendezvénysorozathoz a Nemzeti Kulturális Alap, amely Gyulai Pál utcai székházában épülettörténeti kiállítással és vezetett sétákkal várja a látogatókat a hétvégén.

Az NKA megbecsüli és fontosnak tartja a nemzedékek munkájával megteremtett értékeket, és szeretné megismertetni a látogatókkal a székházát mint építészeti örökséget, egyben bemutatni az ott folyó munkát - mondta el a Fővárosi Levéltár által összeállított épülettörténeti kiállítás szombati megnyitóján az NKA alelnöke.

Doncsev András felidézte: Józsefváros helyén a 18. századig mocsarakkal tarkított, homokos pusztaság terült el, ahol 1797-re épült fel a Rókus-kórház. Ennek közelében vásárolt telket az ismert fővárosi építőmester, Gottgeb Antal, aki 1870 és 1872 között kétemeletes sarokházat épített ott saját családja számára.

Az épület Gottgeb halálát követően gyakran cserélt gazdát, majd a második világháború után államosították. A hetvenes évekre állaga annyira leromlott, hogy bontásra ítélték, ezt azonban a műemléki hatóság nem engedélyezte, így mégis megvalósulhatott a ház teljes körű rekonstrukciója.

A Nemzeti Kulturális Alap 2003-ban vásárolta meg az épületet, hogy egy újabb felújítás után 2005 őszén beköltözzön az azóta is székházául szolgáló sarokházba - mondta el az épület történetéről az NKA alelnöke.

Doncsev András az MTI-nek úgy fogalmazott: sok ember nem ismeri a kulturális alapot, így azzal a céllal csatlakoztak A kulturális örökség napjaihoz, hogy a műemlék épület mellett a szervezet munkáját is bemutassák a vezetett séták során. A hétvégén zajló Kulturális Örökség Napjai során 135 magyarországi és 7 határon túli település 329 helyszíne látogatható.