Zárolták Miheil Szaakasvili és több családtagja vagyontárgyait

A volt elnök ellen korábban vádat emeltek fegyveres támadás megszervezése és közpénz jogosulatlan elköltése miatt.

Zárolta a grúz fellebbviteli bíróság Miheil Szaakasvili volt grúz elnök és több családtagja vagyonának egy részét - közölte pénteken Otar Kahidze, Szaakasvili ügyvédje. A volt elnök ellen korábban vádat emeltek fegyveres támadás megszervezése és közpénz jogosulatlan elköltése miatt.

A zár alá vett vagyontárgyak közé tartozik Szaakasvili vidéki családi háza és telke, feleségének, a holland-grúz állampolgárságú Sandra Roelofsnak a tbiliszi lakása, Szaakasvili nagyanyjának, Mzia Ceretelinek vidéki ingatlana és személygépkocsija, valamint a volt grúz elnök anyjának telke és személygépkocsija. Az ügyvéd tájékoztatása szerint ezzel a bíróság a grúz főügyészség megkeresésének tett eleget.

Az ügyvéd elmondta, hogy a grúz törvények szerint a fellebbviteli bíróság ítéletével szemben fellebbezésnek nincs helye. Ezért a grúz alkotmánybírósághoz fordulnak jogorvoslatért, illetve szükség esetén a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságára is elmennek.

Augusztusban Grúziában vádat emeltek Szaakasvili ellen egy grúz parlamenti képviselő elleni 2005-ös fegyveres támadás szervezése, valamint 8,83 millió lari (5 millió dollár) közpénz jogosulatlan elköltése miatt 2009-2012 között. A volt grúz elnök ellen folyamatban van a nemzetközi körözés kiadása.

Szaakasvili 2004 januárja és 2013 novembere között volt Grúzia elnöke. 2013 novemberének közepén külföldre utazott, azóta jórészt az Egyesült Államokban és Ukrajnában tartózkodik.

Szaakasvilivel együtt vád alá helyezték Zurab Adeisvili volt igazságügyi és David Kezerasvili volt védelmi minisztert is. Eljárás folyik a börtönben ülő Vano Merabisvili volt miniszterelnök és belügyminiszter, valamint Gigi Ugulava korábbi tbiliszi polgármester ellen is. Merabisvilit idén februárban már ötévi szabadságvesztésre ítélték hatalommal való visszaélés és költségvetési pénzek szabálytalan elköltése miatt.

A korábbi grúz vezetés képviselői többször kijelentették, hogy az ellenük indított büntetőeljárást politikai indíttatásúnak tartják. Ezen az állásponton van Szaakasvili ügyvédje is, aki szerint a volt grúz elnök ügyében a vád nem mutat fel semmilyen bizonyítékot. "Sajnos a grúz ügyészséget ma a volt elnök politikai üldözésének eszközeként használják fel" - jelentette ki Szaakasvili ügyvédje.