Visszaverték az ukrán katonák a szeparatisták rohamát a donyecki repülőtérnél

Újabb támadást indítottak a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok péntekre virradóra az ukrán fegyveres erők állásai ellen a donyecki repülőtéren és környékén, de utóbbiak sikeresen visszaverték - számolt be róla közleményében a "terrorellenes" hadművelet (ATO) parancsnokságának sajtószolgálata.

A Kelet-Ukrajnában folyó harcokat figyelemmel kísérő katonai szakértő, Dmitro Timcsuk, a kijevi katonapolitikai kutatóintézet vezetője eközben arról adott hírt, hogy értesülései szerint az elmúlt két napban Oroszország egy különleges alakulatot és egy 2SZ4 Tyulpan (Tulipán) típusú 240 mm-es önjáró aknavetőt juttatott a kelet-ukrajnai Donyec-medencébe.

A "terrorellenes" hadművelet előző nap közölte, hogy a szakadárok a donyecki repülőteret védő ukrán katonák ellen vegyi fegyvert készülnek bevetni, amire a Tyulpan aknavető alkalmas.

Timcsuk szerint jelenleg igen feszült a helyzet Horlivka és Debalceve településnél is, ahol a szakadárok orosz katonai segítséggel folyamatosan szorítják vissza az ukrán egységeket. A Donyeck megyei Sznyizsnében a szakadárok és az orosz erők haditechnikai eszközök javítására alakítottak ki szerelőbázist. Ez a szakértő szerint azt jelentheti, hogy az orosz csapatok hosszabb távra rendezkednek be Kelet-Ukrajnában.

Timcsuk arról is beszámolt, hogy a Luhanszk megyei Antracit és Sztahanov városában a szakadárok lázadoznak "orosz vezetőik" ellen, saját "népköztársaságot" akarnak létrehozni. Szavai szerint az önhatalmúlag kikiáltott luhanszki és a donyecki "népköztársaságokban" vezetőváltások játszódtak le a közelmúltban, az orosz biztonsági szolgálat (FSZB) ügynökeit az orosz hadsereg felderítői váltották fel a szakadár entitások élén. Timcsuk hozzátette, hogy a különféle helyi szeparatista csoportok többször tűzharcba keveredtek egymással az elmúlt napokban.