Svédország tiltakozott Moszkvánál

A svéd külügyminisztériumba kérették pénteken a stockholmi orosz nagykövetet, és tiltakozó jegyzéket nyújtottak át neki amiatt, hogy az orosz légierő két vadászbombázó repülőgépe megsértette Svédország légterét - közölte Twitter-bejegyzésében Carl Bildt svéd külügyminiszter.

"Az orosz nagykövet éppen most kapta meg a tiltakozó jegyzéket Svédország légterének orosz vadászbombázók által történt durva megsértése miatt" - írta a tárcavezető a RIA Novosztyi orosz hírügynökség jelentése szerint.

Amint a svéd tömegtájékoztatás korábban jelentette, több Gripen svéd vadászgép repülőgép szállt fel, miután két orosz Szu-24-es megsértette Svédország légterét a Balti-tenger fölött. A tájékoztatás szerint az orosz vadászbombázók Kalinyingrádból indultak, megkerülték a lengyel tengerpartot, és alacsony magasságban repülve a Balti-tengeri svéd Öland szigete felé vették az irányt. Miután az egyik svéd vadászgép látóterükbe került, az orosz gépek elhagyták a svéd légteret.

A Daily Mail című brit újság pénteki híre szerint két Typhoon típusú brit vadászgép szállt fel a skóciai Lossiemouth légitámaszpontról két orosz Tu-95-ös stratégiai bombázó repülőgép elfogására, amelyek nemzetközi légtérben, de Nagy-Britannia határának közvetlen szomszédságában repültek. Ez esetben azonban végül nem történt légtérsértés.