Rakétákkal lőtték a húszi lázadók az állami televízió épületét

Rakétákkal támadták a síita húszi lázadók a köztelevízió épületét pénteken a jemeni fővárosban, Szanaában - közölték helyi tisztségviselők, s továbbra sem csillapodnak az összecsapások a felkelők és a hadsereg, valamint a kormányt támogató szunnita harcosok között.

A húszi fegyveresek és a katonaság egységei között csütörtökön kezdődtek a harcok Szanaa északnyugati külvárosaiban. A Muzulmán Testvériség nevű szervezet jemeni ágához, az Iszlah párthoz hű szunniták Samlán külvárosában csaptak össze a húszi fegyveresekkel, akiknek ezután sikerült benyomulniuk a főváros belső kerületeibe. Samlán ad otthont a szunnita fegyveresek fellegvárának számító Imán Egyetemnek.

Az állami tévécsatorna arról számolt be, hogy a lázadók csütörtökön késő este indítottak támadást a jemeni televízió épülete ellen, s azt pénteken is "a legkülönfélébb fegyverekkel" lőtték. A köztévé később bejelentette, hogy a szűnni nem akaró lövöldözés miatt mindhárom csatornája beszüntette adását. Az utóbbi napokban legalább hatvan halálos áldozatot követelő harcok folytatódásától tartva több száz lakos menekült el Szanaa területéről.

A jemeni polgári repülési hatóság pénteken közölte, hogy a külföldi légitársaságok a következő huszonnégy órában nem indítanak járatokat az ország nemzetközi repülőterére a húszik és a szunniták között hetek óta zajló összetűzések miatt. A testület hozzátette, hogy a légitársaságok a határidő letelte után felülvizsgálják a korlátozást.

Jemenben egyszerre több, az országot destabilizáló belső konfliktus zajlik: délen szeparatista mozgalom tevékenykedik, ugyanakkor az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet is ott harcol. Ehhez adódik hozzá az északi húszik harca területük kiterjesztéséért és jogaik megerősítéséért. A síita vallású húszik korábban éveken keresztül vívtak fegyveres harcot a kormány ellen, és szunnita csoportokat is támadtak.