Orosz embargó: panaszkodnak a német termelők

Zuhanó árakra és termelői csődökre számít a német zöldség-gyümölcs szakma az uniós szankciókra válaszul bevezetett orosz importtilalom miatt.

Az Európai Unió tagországai 2013-ban 2,2 millió tonna zöldséget és gyümölcsöt szállítottak Oroszországba mintegy 2 milliárd euró értékben. Nagyjából ugyanennyi áru most zömmel az EU-ban marad, ami a nagykereskedelmi árak összeomlásához vezethet - mondta pénteken a német zöldség- és gyümölcstermelők kongresszusán Andreas Brügger, a német gyümölcskereskedelmi szövetség igazgatója. Ráadásul az egészségvédők erőfeszítései ellenére Németországban tíz éve folyamatosan csökken a fogyasztás, gyümölcsből évről évre átlagosan 2 százalékkal, zöldségből pedig 0,5 százalékkal kevesebb fogy.

Az orosz lépés közvetlenül kevéssé érinti a német termelőket. Az annál inkább, hogy az importstop olyankor lépett életbe, amikor az agrárterményekből, így főleg paradicsomból, paprikából, uborkából, almából és őszibarackból mutatkozó túlkínálat amúgy is nyomást gyakorol az árakra, és lesznek, akik nem bírják a versenyt - mondta a német gyümölcskereskedelmi szövetség igazgatója.

Brügger szerint az EU 125 milliós kártérítési alapja "csepp a tengerben", és ráadásul csak a termelők profitálnak belőle, a kereskedők nem. Oroszország most Kínában és Latin-Amerikában keres szállítókat, és félő, hogy ha ezek a kereskedelmi csatornák kiépülnek, az uniós áruk előtt bezárul az ajtó - mondta Brügger.