Lengyel-litván-ukrán dandárt alakítanak

Az alakulat (LitPolUkrBrig) parancsnoksága a kelet-lengyelországi Lublinban lesz.

Lengyel-litván-ukrán dandár felállításáról írtak alá kormányközi szerződést pénteken Varsóban. A regionális katonai együttműködés megerősítését célzó alakulat (LitPolUkrBrig) parancsnoksága a kelet-lengyelországi Lublinban lesz - közölte a TVN24 hírtelevízió.

A szerződést a lengyel elnöki hivatal honlapja szerint Bronislaw Komorowski lengyel államfő jelenlétében Juozas Olekas litván, Valerij Heletej ukrán, valamint Tomasz Siemoniak lengyel védelmi miniszter írta alá.

A lengyel nemzetvédelmi minisztérium honlapján közzétett nyilatkozat szerint a válsághelyzetek kezelésére, különösen az Európai Unió, a NATO és az ENSZ békemisszióiban való részvételre szánt közös dandár gondolata 2007-ben született. A három ország védelmi minisztere 2009-ben írta alá az alakulat létesítéséről szóló szándéknyilatkozatot.

A dandár eredetileg 2013-ben érte volna el teljes harckészültségét, de a pénteken aláírt megállapodás értelmében erre két éven belül kerül sor.

A lengyel Nemzetbiztonsági Hivatal (BBN) honlapján közölte, hogy a létrejövő dandár mintegy 200 lengyel, litván és ukrán katonája már részt vett a pénteken véget ért, Lublinban szervezett nemzetközi hadgyakorlaton kanadai katonákkal együtt.