Katalónia is a kiválásról kérdezne

A katalán elnök a skóciaihoz hasonló népszavazást írna ki a tartomány elszakadásáról novemberre, Madrid mindent megtesz, hogy az autonóm közösségi státusú terület Spanyolországban maradjon.

A spanyol kormány készen áll megakadályozni Katalóniát abban, hogy a skóciaihoz hasonló népszavazást írjon ki. Katalónia Spanyolország gazdaságilag egyik legfejlettebb régiója, amelynek saját nyelve és kultúrája van. Függetlenségi mozgalma nagyon megerősödött az utóbbi évtizedben, amit csak fokozott a Spanyolországot évek óta sújtó gazdasági válság.
Katalónia is a kiválásról kérdezne

A katalán parlament délután tárgyalja, és minden bizonnyal el is fogadja azt a javaslatot, amelynek alapján Artur Mas katalán elnök a skóciaihoz hasonló népszavazást írna a ki a tartomány elszakadásáról. Katalónia autonómiát élvez Spanyolországon belül, így tehát joga van népszavazást kiírni. Arról kérdeznék benne a katalánokat, támogatják-e a tartomány elszakadását Spanyolországtól.

Sajtóértesülések szerint a spanyol kormányzati apparátus az elmúlt hetekben sorra vette a katalán függetlenségi népszavazás megakadályozásának összes lehetséges törvényes eszközét, és valószínűleg alkotmánybíróságon támadják meg a katalán parlament döntését, ez az eljárás ugyanis automatikusan felfüggeszti a törvényt, így a katalán elnöknek nem lesz joga népszavazást kiírni.

Ha a katalánok ennek ellenére is megtartják a novemberre tervezett referendumot, a spanyol állam akár meg is foszthatja Katalóniát az autonóm közösségi státusától, Madrid ugyanis egynek és oszthatatlannak tartja a spanyol nemzetet, és hallani sem akar bármelyik tartománya kiválásáról.