Káeurópa még mindig lassabb

Lassabban gyűlnek az adatok a kelet-közép-európai vállalatoknál, mint a világátlag- derítette ki az IDC regionális kutatása, amelyet az SAP szoftvercég felkérésére készített a piacelemző.

A megkérdezett vállalatok hatvan százalékánál legalább három évig tart az információk duplázódása, mely lassabb, mint a világátlagnak tekintett másfél-két év. Fontosnak tartják eközben a magyar, a szlovák, a cseh és a lengyel vállalatok, hogy ezeket az adatokat gyorsan tudják feldolgozni, mert szerintük így jobban meg tudnak felelni vásárlóik igényeinek. Evégett még automatizált módon is készek elemezni az úgynevezett strukturálatlan forrásokat, vagyis azokat, amelyeket sokáig csak manuálisan lehetett, például a beérkező panaszos leveleket.

Minden hatodik vállalat látja annak szükségességét, hogy olyan specializált eszközt használjon, mellyel a múltbeli adatokból következtethet a közeljövő várható eseményeire. E téren a cseh és a szlovák vállalatok járnak az élen, közel minden második megkérdezett cég már vesz igénybe prediktív analitikai megoldást.

Kiderült, hogy erős korreláció van a vállalatirányítási rendszer és az üzleti intelligencia megoldások között. A régiós cégek hetven százalékánál ugyanazon gyártó megoldásait vetik be mindkét területen.

A felmérés rámutatott, a visegrádi országokban is a nagy multinacionális szállítók termékét használják, az egyedi fejlesztésű üzleti intelligenciarendszerek penetrációja kevesebb, mint nyolc százalék. A cégeken belül leginkább a pénzügyi és az értékesítési osztály munkatársai veszik aktívan igénybe e megoldásokat, jellemzően összesen öt-húsz fő között létszámmal.

Nem érdemes a szállítóknak hagyományos módon, e-mailekkel, közösségi médián keresztül vagy éppen konferenciákon keresztül bombázni a cégeket a legújabb hírekkel. Az üzleti intelligenciával kapcsolatos tudásukat javarészt közvetlenül az értékesítőktől és a weboldalakról szerzik be a döntéshozók.

A büdzsé kapcsán a vállalatok elmondták, hogy informatikai költéseik általában maximum tíz százalékát költik analitikai eszközökre.