Iraki pátriárka: a békéhez fegyverek kellenek

Az Európában tárgyaló és a 180 percnek nyilatkozó vallási vezető úgy látja, akiknek reagálniuk kellene, "gyávák és kicsit ridegek". Szerinte itt csak a gazdasági érdek számít, így nem nem könnyű meggyőzni bárkit is a kisebbségek aktív védelmének fontosságáról.

Igenis, szükség van a fegyverekre, és mindent megteszünk, hogy megvédjük közösségünket, amelynek tagjai most súlyos tragédiát élnek meg, és attól rettegnek, az a sors vár rájuk, mint a moszuli keresztényekre – mondta a pénteki 180 percben III. Raphael pátriárka. Irak legfőbb keresztény vallási vezetője, aki az elmúlt napokban Európában tárgyalt, nem nagyon lát más módot, mint az erőszakot a béke érdekében.
Iraki pátriárka: a békéhez erőszak kell

Mint mondta, azért jött Európába, hogy nyomást gyakoroljon a döntéshozókra, de ez nem könnyű, Európában ugyanis szerinte most csak a gazdasági érdek számít, a vallási értékek nem, így egyáltalán nem könnyű meggyőzni bárkit is a kisebbségek aktív védelmének fontosságáról – mondta a vallási vezető, aki úgy látja, akiknek reagálniuk kellene, "gyávák és kicsit ridegek". A szolidaritás erejét akarjuk érezni, és nemcsak szavakban: szeretnénk, ha az emberek visszatérhetnének otthonaikba és visszakaphatnák tulajdonukat, iskoláikat, templomaikat - jelentette ki Louis Raphael Sako. 120 ezer ember él még ott fedél nélkül, és nagy kérdés, meddig tartanak ki.

Az amerikai légicsapások, a kicsit vaktában végrehajtott bombázások a civilekre is veszélyesek, ártatlan családok házait is elpusztíthatják, miközben az IS harcosai könnyedén elmenekülhetnek. Igazából csak a szárazföldi csapatok segítenének, amelyek házról házra szoríthatnák ki az IS-t. A másik esély az lehet, ha a a terepet jól ismerő arab államok meggyőzik az Iszlám Államot, hogy a harcosaik mondjanak le az elfoglalt területekről, és térjenek vissza lakóhelyükre.

A vallási vezető a Kossuth rádió reggeli műsorában beszélt az Egyesült Államok szerepéről is, és azt mondta „semmit nem vár az amerikaiaktól”, egyáltalán nem optimista. Az amerikai intervenció óta eltelt több mint tíz év szerinte csak zavarodottságot, anarchiát, korrupciót és kivándorlást hozott. Az persze jó, ha egy diktatúra helyére demokrácia lép, de ez nem megy varázsütésre, nagyon sok idő kell hozzá, és tanítani kell, ahogy a politikusi réteget is ki kell képezni, hogyan kell egy országot irányítani.